Ugalj odlazi u istoriju, a ljudi će ostati bez posla

U analizi koja obuhvata osam zemalja jugoistočne Evrope, “Benkvoč” nalazi da je tvrdnja da će industrija uglja stvoriti ili zadržati desetine hiljada radnih mjesta u regionu u velikoj mjeri pretjerana
50 pregleda 1 komentar(a)
TErmoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TErmoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.06.2018. 19:35h

Iako zagovornici korišćenja uglja u energetske svrhe ističu da će se u Jugoistočnoj Evropi stvoriti ili održati skoro 30.000 radnih mjesta ako se izgrade nove termoelektrane na ugalj, činjenica je da će biti izgubljeno više od 5.000 radnih mjesta.

To se navodi u analizi organizacije “Benkvoč”, koja se bavi praćenjem institucija koje su odgovorne za stotine milijardi investicija širom svijeta.

U analizi koja obuhvata osam zemalja jugoistočne Evrope, “Benkvoč” nalazi da je tvrdnja da će industrija uglja stvoriti ili zadržati desetine hiljada radnih mjesta u regionu u velikoj mjeri pretjerana.

"Dok zagovornici uglja tvrde da će se održati 10.030 radnih mjesta i napraviti 17.600 novih radnih mjesta, vjerovatnije je smanjenje radnih mjesta za oko 5.170. Istovremeno, prekomjerni broj zaposlenih u rudnicima uglja u regionu vidno će se smanjiti bez obzira na to da li će se graditi nove termoelektrane. U međuvremenu, zapošljavanje u obnovljivim izvorima je dostiglo 1,5 miliona u EU, a i dalje raste”, pojasnile su autorke studije Pipa Galop i Joana Cuita.

Navodi se da je izgradnja novih termoelektrana planirana u nekoliko država regiona, a da većina država članica EU ne planira gradnju zbog njihovog nepovoljnog uticaja na klimu i zdravlje, kao i zbog njihove ekonomske neodrživosti.

“Gradovi poput Pljevalja i nekih drugih u okruženju već su izloženi neželjenim posljedicama svoje pretjerane zavisnosti od uglja. Rješenje ne leži u većoj proizvodnji uglja, već u energetskoj transformaciji i diversifikaciji”, piše u analizi.

Drugi blok Termoelektrane nije se našao na ovogodišnjoj Vladinoj listi priritetnih projekata, a iz Ministarstva ekonomije kazali su da valorizacija pljevaljskih energetskih resursa ostaje Vladin prioritet.

Bonus video: