Ugostitelji: Džakoviću, prestani da nas blatiš

Oni dodaju da kroz redovne i vanredne kontrole, ali i pomoću instituta “snimanje pazara” dobija se jasna slika o prometu u ugostiteljskom objektu
992 pregleda 2 komentar(a)
Terase u budvanskom Starom gradu, Foto: Vuk Lajović
Terase u budvanskom Starom gradu, Foto: Vuk Lajović

Udruženja ugostitelja Budve zamolilo je nezavisnog odbornika Stevan Džakovića da ne blati više njihov "esnaf u kojem se trude da pošteno dorpinesu turističkoj ponudi Budve“

Upravni odbor ovog nedvladinog udruženja danas je održao sjednicu, povodom izjava koje je na račun ugostitelja na jučerašnjem zasijedanju lokalnog parlamenta izrekao Džaković. Odluku kojom se definišu bliži kriterijumi i uslovi o izdavanju u zakup ugostiteljskih terasa a koju je usvojio lokalni parlament, Džaković je kazao da je donijeta pod uticajem kriminala i lobija, te saopštio da bi ukinuo sve ugostiteljske terase oko Staroga grada ili da ugostitelji plaćaju 200 hiljada eura godišnje zakup. Ustvrdio je da ugostitelji od terasa zarađuju više od pola miliona eura, a da Opštini za zakup plaćaju samo 20 hiljada.

"Iako bismo izlaganje gospodina Džakovića mogli podvesti pod puko neznanje te bi samim tim već bio diskvalifikovan za svaku dalju konstruktivnu raspravu, zarad naših kolega, sugrađana, porodica, ali i državnih i lokalnih institucija – nalazimo za svrsishodno da ipak kažemo kako stvari stoje.Ugostiteljstvo je već godinama unazad najkontrolisanija grana privrede u Crnoj Gori, i Budva je u samom vrhu po broju kontrola, što od strane poreske uprave, tako i od svih inspekcijskih službi. To za cilj ima garantovanje bezbjednosti turista i zaposlenih, ali i zaštitu državnih interesa u smislu sprječavanja poreske evazije“, navodi se u reagovanju Upravnog odbora udruženja ugostitelja Budve .

Oni dodaju da kroz redovne i vanredne kontrole, ali i pomoću instituta “snimanje pazara” dobija se jasna slika o prometu u ugostiteljskom objektu.

"Takođe, kao jedini merodavan i egzaktan pokazatelj u finansijkom svetu ekonomskog uspjeha nekog subjekta jesu finansijski iskazi koje smo dužni svake godine predavati. Ne treba biti finansijski mag pa videti da u oblasti ugostiteljstva poreski obveznici posluju daleko ispod šestocifrenog broja.I pored ovih nedvosmislenih argumenata, spremni smo i na dodatnu afirmaciju naših dokaza. Naime, neka gospodin Džaković izabere koji god želi ugostiteljski objekat u ili oko Starog grada, neka vlasniku plati na ime zakupa petocifreni iznos i neka se obogati! U suprotnom bismo ga zamolili da ne blati više naš esnaf u kojem se trudimo da pošteno dorpinesemo turističkoj ponudi ovog grada“, zakljulčuje se u reagovanju.

Bonus video: