Ugostitelji protiv novih ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda

Nekoliko ugostitelja je reklo da nije dobro da se pušačima onemogući da zapale cigaretu prilikom ispijanja kafe ili nakon ručka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 21:10h

Crnogorski ugostitelji vjeruju da će se najavljene izmjene Zakona o ograničavnju upotrebe duvanskih proizoda teško zaživjeti u praksi, uprkos namjeri Vlade da se za nepoštovanje tih odredbi kažnjava i do 20.000 eura.

Ukoliko predlog izmjena dobije većinsku podršku u Skupštini, potpuno će se zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru.

Nekoliko ugostitelja saopštilo je “Vijestima” da nije dobro da se pušačima onemogući da zapale cigaretu prilikom ispijanja kafe ili nakon ručka.

Strahuju da će se na taj način, kako su kazali, broj gostiju smanjiti.

"I nepušači će razmisliti prije nego dođu u restoran, posebno ako imaju prijatelje pušače, tako da je pitanje koliko će se to odraziti na poslovanje", kazali su iz restorana “Nijagara”, čiji je vlasnik Nikola Ujkić.

Sa tom konstatacijom složili su se i u restoranu "Voda u kršu", dodajući da će takva zabrana sigurno uticati na smanjenje obima posla:

”Jer, je uobičajeno da ljudi dođu da ručaju i zapale cigaretu”.

Odgovorni u tom restoranu tvrde da je neizvodljivo da se za pušače odvoji posebna prostorija, u kojoj se neće služiti piće i hrana, a kako je predviđeno izmjenama zakona.

Stranci bez pogovora poštuju zakon

“Kad imaju potrebu da zapale cigaretu, sami izađu napolje”.

“Bolje bi bilo da neko vrijeme ostanu na snazi prostorije za pušače i nepušače, jer treba vremena da takva zabrana zaživi”, rekao je on.

U restoranu “Dvor” rekli su da oni ne strahuju od usvajanja tog akta, jer se, kako su kazali, u njihovom objektu, odavno ne puši.

“Tako je svugdje u svijetu i ta zabrana će morati i kod nas da postoji”, rekli su iz tog restorana.

I oni su, međutim, skeptični kada je u pitanju primjena takve zabrane.

Njihovi najčešći gosti su, kako su kazali, stranci, i oni bez pogovora poštuju tu zabranu.

“Kad imaju potrebu da zapale cigaretu, sami izađu napolje”, rekli su odgovorni restorana “Dvor”.

Visoke kazne

Novina u Predlogu su i uvođenje obaveze lijepljenja zastrašujućih fotografija u boji na paklicama cigareta što je, do sada, bila praksa samo u pojedinim zemljama EU. Te slike pokazuju posljedice štetnosti duvana, kao što su bolesti grla, pluća i druge.

Od 500 do 20.000 eura, prema predlogu, kazniće se oni koji budu prodavali duvanske proizvode na daljini manjoj od 150 metara od vaspitno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova i oni koji prodaju slatkiše, igračke i druge proizvode namijenjene djeci, koji imaju oblik bilo koje vrste duvanskog proizvoda.

Ista kazna predviđena sljedovaće i one koji dozvole pušenje prilikom nastupa u medijima ili objave u štampi fotografije ili crteže lica koja puše.

Takođe, kazniće se i oni što dozvole pušenje u javnom i radnom prostoru, odnosno vlasnici prostora koji na vidnom mjestu ne istaknu oznake o zabrani pušenja...

Ovaj će se poštovati

Predlog izmjena nedavno je dobio “zeleno svjetlo” Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, a iz Vlade planiraju da do početka ljetnje sezone stupi na snagu.

Članovi tog skupštinskog tijela saglasni su da aktuelni Zakon iz 2004. godine nije zaživio u praksi, a kao glavni razlog naveli su podjelu prostorija za pušače i nepušače, što je, prema njihovim riječima, otežalo nadzor nad njegovim sprovođenjem.

Takve odredbe nijesu se poštovale ni u državnim organima. Iz Ministarstva zdravlja nedavno su saopštili da su stvorili preduslove za sprovođenje i poštovanje budućeg zakona.

“Pojačaćemo inspekcijske kontrole, raspon kazni i mislim da neće ostati mrtvo slovo na papiru”, kazala je Gorica Savović.

Zabrana će produbiti ekonomsku krizu

Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) saopštili su da će eventualno usvajanje izmjena Zakona imati nesagledive posljedice po privrednike iz ugostiteljstva i hotelijerstva.

Posebno će, prema njihovim riječima, na udaru biti restorani, kafe klubovi, hoteli, objekti za priređivanje igara na sreću...

“Samim tim i ukupna održivost i razvoj Crne Gore kao turističke destinacije. Prilikom kreiranja tog zakonskog projekta, nijesu uzeti u obzir i drugi aspekti, koji bi se ticali održivosti i razvoja privrednika na čije poslovanje se direktno primjenjuju odredbe zakonskog teksta, nivoa zaposlenosti, smanjenja budžetskih prihoda i, u krajnjem, uticaja navedenog na produbljivanje krize u domaćoj ekonomiji”, poručili su iz UPCG i CTU.

Galerija

Bonus video: