Ugrožena bezbjednost vozača: Krave i konji na ulicama Plava, Murine i Gusinja

U Opštini najavljuju sankcije za nesavjesne vlasnike i kažu da će, ako vlasnici ne plate kazne, stoku poslati u klanicu
166 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2013. 13:42h

Vozači koji prolaze kroz Opštinu Plav danima nijesu bezbjedni, jer se na lokalnim putevima, ali i na regionalnom koji povezuje tri centra Plav, Gusinje i Murino, pojavljuju konji i goveda, zbog kojih se mora opreznije voziti. Većina konja je napuštena bez vlasnika i odgajivača, pa tumaraju po drumovima i otežavaju saobraćaj, a problem su i goveda koja nemaju čuvara.

Konji i goveda koji nemaju svoje goniče, slobodno prelaze magistralni put i ometaju vozače.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove više puta su apelovali na građane, da svoju stoku ne puštaju u blizini puteva, kako ne bi došlo do težih posljedica po učesnike u saobraćaju.

Brojni turisti i plananari iz zapadne Evrope koji pohode vrhove Prokletija kazali su „Vijestima“ da su zgranuti ovakvom situacijom, da na putnom pravcu između ova tri mjesta nailaze na stoku.

Direktor TO Plav Huso Brdakić kazao je da su posljednjih nekoliko dana primili veliki broj žalbi i pritužbi uglavnom stranih turista povodom ovog problema, što kvari sliku i priču o opštini i njenim ljepotama.

Stoka bez nadzora završiće u klainicama, kažu u Opštini, Foto: Amil Ibrahimagić

„Svjedoci smo da je na magistralnom putu Plav-Gusinje i Plav-Murino tokom cijelog dana, a posebno tokom noći prisutan veliki broj stoke, koja može biti uzrok velikih saobraćajnih nezgoda. U čudu smo da nadležni još ništa ne preduzimaju iako je ljetnja turistička sezona već počela, te smo i primili veliki broj pritužbi od brojnih turista iz inostranstva, vezanih baš za ovaj problem. Ovom prilikom apelujem na sve građane, prije svega na vlasnike stoke, da malo više povedu računa, a ostali građani, da ovakve slučajeve prijave opštinskim inspekcijama radi što hitnijeg rješavanja problema“, kazao je Brdakić.

Iz Ispostave policije u Plavu „Vijestima“ su saopštili da je ovaj problem u nadležnosti opštinskih inspekcija, te apelovali na sve učesnike u saobraćaju da ovim regionalnim putem voze pažljivije, kako ne bi došlo do saobraćajnih nesreća.

„Vozili smo normalno, ali kada smo naišli na prvu grupu konja na putu krenuli smo dalje mnogo opreznije i sporije. Svakako da se ovo veoma rijetko može vidjeti negdje drugdje, jer se radi o velikom broju konja, krava i ovaca koje stoje na putu ili pasu duž saobraćajnice“, kazala je grupa planinara.

Opština: Završiće u klanici

Dževat Redžematović, sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove u Opštini Plav kazao je da su brojnim obavještenjima pokušali da riješe problem, te da se broj stoke na putu u dobroj mjeri smanjio, ali da je još ima, te najavio strože sankcije.

Svakako da se ovo veoma rijetko može vidjeti negdje drugdje, jer se radi o velikom broju konja, krava i ovaca koje stoje na putu ili pasu duž saobraćajnice

Naša je obaveza da u saradnji sa JP Komunalno, stoku sa puta uklonimo i da ukoliko vlasnici ne plate kazne, da stoku pošaljemo u klanicu. Do sada je dosta stoke uklonjeno sa puta i mi ćemo preduzeti sve mjere da put od Plava do Gusinja i Murina bude čist“, kazao je Redžematović.

Galerija

Bonus video: