Ujedinjena Crna Gora: Duško Jovanović platio najskuplje svoju hrabrost i borbu za slobodu štampe

"Sraman je i odnos izvršne vlasti prema 27. maju, danu Jovanovićevog ubistva, i sistemsko, dugogodišnje ćutanje svih nadležnih resora na ovaj dan"
580 pregleda 2 komentar(a)
Duško Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti
Duško Jovanović, Foto: Arhiva Vijesti

Ubistvo Duška Jovanovića i poslije 15 godina ostaje nerasvijetljeno - kao da se radi o državnoj tajni. Nevjerovatno je da imamo osuđenog za saučesništvo u zločinu, a da ne znamo i dalje ko su ostali učesnici ovog sramnog čina. Naravno, nema ni pomena o nalogodavcu, saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

Navode da je "zavjet ćutanja o zločinu, poput sicilijanske omerte, postao je na sraman način i neka vrsta institucionalnog pravila".

"Duško Jovanović platio je najskuplje svoju hrabrost i borbu za slobodu štampe. Njegovo ubistvo predstavlja prekretnicu kojom je početkom trećeg milenijuma slobodna riječ kod nas kažnjena najkrvavijim ishodom. Država je svojevoljno ili pod pritiskom ućutkana i u sramnoj tišini se batrga cijelih deceniju i po", saopšteno je.

Ujedinjena Crna Gora poziva državne organe, Tužilaštvo i policiju, da se svim kapacitetima i nakon svega posveti rasvetljavanju ovog slučaja.

"Jer je besprizorno hvaliti se napretkom u oblasti evro integracija, a prećutkivati činjenicu da imamo nerazotkriveno ubistvo glavnog i odgovornog urednika jednog od najuticajnih medija. Sraman je i odnos izvršne vlasti prema 27. maju, danu Jovanovićevog ubistva, i sistemsko, dugogodišnje ćutanje svih nadležnih resora na ovaj dan. U Ministarstvima; za ljudska i manjinska prava i kulture ne osjećaju godinama potrebu da bilo šta kažu ili pokrenu bilo kakvu pa i simboličnu akciju. Ovaj dan, međutim, u budućnosti mora biti dan novinara i slobodne štampe u Crnoj Gori, a ulicu u kojoj je ubijen Jovanović treba preimenovati i dati joj njegovo ime. To je simbolika od koje se mora krenuti, a rasvjetljavanje ubistva je obaveza od koje se ne smije i ne može odustati. Ili ćemo doći do svih saučesnika u ubistvu i do nalogodavaca, ili se mora pokrenuti postupak odgovornosti i izvođenja pred sud odgovornih državnih funkcionera i službenika koji svojevremeno nisu uradili svoj posao", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: