Ujutro smo prazni a kamoli popodne

Brojni Krtoljani se pitaju „kako je moguće da se do područja na kome niču više milijardi vrijedni turistički kompleksi „Oraskoma“ i „Katari Diara“ ne može doći autobusom“.
458 pregleda 0 komentar(a)
autobus_1, Foto: Ž. KOMNENOVIĆ
autobus_1, Foto: Ž. KOMNENOVIĆ
Ažurirano: 28.02.2011. 21:22h

Mještani Radovića i Krašića žale se na vozni red lokalnog autobuskog saobraćaja, jer zadnji autobus preduzeća „Blue line“ iz Tivta za ovu tivatsku mjesnu zajednicu kreće u 15 časova. Brojni Krtoljani se pitaju „kako je moguće da se do područja na kome niču više milijardi vrijedni turistički kompleksi „Oraskoma“ i „Katari Diara“ ne može doći autobusom“.

Pozicija „uzmi ili ostavi“

Hercegnovsko preduzeće koje održava gradski i prigradski saobraćaj i u Herceg Novom i u Kotoru, posao lokalnog autobuskog prevoznika u Tivtu dobilo je na javnom tenderu krajem prošle godine.

Sekretarijat za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Opštine Tivat raspisao je krajem decembra konkurs za dodjelu grupa linija za prevoz putnika u gradskom i prigradskom linijskom saobraćaju, na koji se jedino pojavio „Blue line“.

„Tako smo dovedeni u poziciju „uzmi ili ostavi“. Smatrali smo da je bolje da izaberemo „Blu line“, jer bi se u suprotnom ugasile gradske i prigradske linije“, kaže sekretar Zorica Gverović.

Ona dodaje da je konkurs predviđao izbor najboljeg ponuđača na osnovu brojnih kriterijuma, starost autobusa, niža cijena prevoza, veći broj polazaka na liniji, ali je pojavljivanje samo „Blue line“ na tenderu stavilo kriterijume u drugi plan.

„I mi imamo primjedbi na broj polazaka i smatramo da bi trebalo uvesti više polazaka ka tivatskim progradskim naseljima, ali riječ je o firmi koja ima svoje komercijalne razloge i u kojoj tvrde da je veći broj linija ekonomski neisplativ. Mi smo od njih tražili analizu saobraćanja, koju su obećali da će nam dostaviti i koja će dati odgovore na pitanja koliko je putnika na linijama, opravdanost broja polazaka i slično“, ističe Gverović.

Koordinator hercegnovskog autobuskog preduzeća za Tivat, Branko Odža kaže za „Vijesti“ da je postojeći broj polazaka iz Tivta za Radoviće sada zadovoljavajući.

„I naš jutarnji autobus koji kreće ka Radovićima je skoro prazan, pa ne vidimo za koga bismo organizovali kasnije polaske“, kaže Odža.

Dodatne linije čist gubitak

Cijena karte je dva eura, a do Radovića ima 18 kilometara pa u „Blue line“ preduzeću ističu da bi organizacija dodatnog broja linija predstavljala čist gubitak.

U Sekretarijatu se slažu s tim, dodajući da to daje za pravo da se razmisli o subvencioniranju linija od strane Opštine, a to mišljenje dijele i Krtoljani.

Nisu samo penzioneri

„Smatramo da bi optimalno bilo da se održava minimum bar jedna linija poslije 15 časova tokom zime. Neka oni nađu načina kako da se to uradi. Ne mogu ja reći kako. Mi kao građani sa područja Radovića nijesmo zadovoljni načinom kako se do sada obavlja autobuski prevoz.

Bilo koliko putnika da ima na nekoj liniji, moraju i oni priznati da je to veza sa gradom namijenjena, prvenstveno, penzionerima i ljudima koji nemaju svoja vozila“, kaže Savo Klakor odbornik Nove iz Krtola u SO i dodaje da bi trebalo da se uvedu dodatne linije i van sezone.

Bonus video: