"Ukazati na loša vršnjačka ponašanja, ohrabriti djecu da prijave nasilje"

Direktorica Centra za prava djeteta Crne Gore Rajka Perović istakla je da je važno da osnažimo djecu, roditelje i širu javnost da prepoznaju koja su to društveno neprihvatljiva ponašanja
716 pregleda 0 komentar(a)
Sa panel diskusije, Foto: Luka Zeković
Sa panel diskusije, Foto: Luka Zeković

Nevladina organizacija Centar za prava djeteta Crne Gore iz Podgorice organizovala je danas panel diskusiju pod nazivom Moj heroj/heroina u biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici.

Učesnici panela, osim članova Lokalnog dječijeg parlamenta Podgorica, bili su gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Ivan Vuković i ministar sporta i mladih Nikola Janović.

Direktorica Centra Rajka Perović istakla je da je važno da osnažimo djecu, roditelje i širu javnost da prepoznaju koja su to društveno neprihvatljiva ponašanja, da se ukaže na loša vršnjačka ponašanja i nasilje, i ohrabre djeca da prijave nasilje, kako pojedincima, tako i institucijama i službama.

"Jer jedino tako stvaramo društvo koje je stimulativno za rast i razvoj svakog djeteta", naglasila je Perović.

Članovi Lokalnog dječijeg parlamenta Sofija Kirsanov, Ognjen Jokić, Dunja Đuranović, Ilija Ivanov, Valentina Pavićević i Lazar Vlahović su u diskusijama tokom panela predstavili svoje uzore i heroje tokom dosadašnjeg života.

"U današnjem druženju prepoznajem višestruki značaj, ne samo za vašu generacju i populaciju kojoj vi pripadate, nego i kao nešto što bi trebalo da nam da nadu u sazrijevanje novih generacija koje u ranoj životnoj dobi prepoznaju spostveni značaj i mogućnost doprinosa društvenoj zajednici i to je nešto što je nedostajalo Crnoj Gori u prethodnom periodu. Za razliku od vas, mi smo se formirali u drugačijem vremenu, koje je manje lijepo od ovog danas. Dobro je za vas što se ne sjećate kako su ovi prostori izgledali unazad 25-30 godina, kada smo mi išli u školu. To je vrijeme koje je bilo obilježeno ružnim stvarima, u okolini su se dešavali ratovi, a naša je zemlja bila u jednoj vrsti izolacije. Prednost naše generacije u odnosu na vašu je što više cijenimo dobre stvari koje su se desile u međuvremenu", istakao je Vuković.

On je naglasio da je za njega porodica igrala značajnu ulogu u tom vremenu, škola takođe, kao i društvo kojem je pripadao i da je najvažnije bilo ostati fokusiran na prave vrijednosti.

Janović je saopštio da Ministarstvo sporta i mladih posebnu pažnju posvećuje da djecu usmjerava ka zdravim stilovima života i da ih uči pravim vrijednostima i pravim uzorima.

"Smatram da je upravo danas više nego ikada potrebno i važno pravilno usmjeravati djecu, i tome svi zajedno treba da damo doprinos, posebno mediji, ali i sve institucije i odgovorni pojedinci", naglasio je Janović.

On je istakao da je stoga takođe važno da se djeca bave sportom, jer sport pruža priliku da nauče kako da se ponašaju u timu, kako da cijene svoj tim i kako da doprinesu rezultatima svog tima, ali i ono što je najvažnije da nauče da se na fer i pošten način bore i da u konačnom nauče da pobjeđuju i da se nose sa porazima u životu.

"To su veoma važne smjernice koje naučite kroz sport, ali je podjednalo važno da paraleno sa bavljenjem sportom učite, obrazujete se i stičete znanja i vještine koji će vam pomoći čime god da se baveite u životu", kazao je Janović.

Bonus video: