Ukinuta Uredba o vršenju podvodnih aktivnosti: Mijajlović radio neustavno

RCUD kojom već 10 godina rukovodi Veselin Mijajlović je sebi pribavila odlučujući položaj u cijelom crnogorskom ronilaštvu
90 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 20:58h

Ustavni sud je proglasio neustavnom i nezakonitom Uredbu o vršenju podvodnih aktivnosti u vodama Crne Gore, čime je proglašena neustavnom sva u međuvremenu proistekla pravna regulativa i propisi o ronilaštvu u Crnoj Gori.

Na ovaj način je oborena odluka vlade iz 2006. godine da praktično da monopol na sprovođenju i kontrolu svih podvodnih aktivnosti u Crnoj Gori javnoj ustanovi MUP-a „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spasavanje i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele.

Ova ustanova, kojom već 10 godina rukovodi bivši policajac Veselin Mijajlović je, pozivajući se na ukinutu Uredbu, sebi pribavila odlučujući položaj u cijelom crnogorskom ronilaštvu, kao i poziciju da zajedno sa Ronilačkim savezom Crne Gore, koji je takođe pod kontrolom Mijajlovića, ubira značajna finansijska sredstva i odlučuje ko, kada i kako može roniti u crnogorskim vodama.

RCUD je odobravao raznim sportskim i privrednim društvima iz Crne Gore i inostranstva da sprovode podvodne aktivnosti uz materijalnu dobit. Istovremeno nije odobravao rad firmama koje su za to ovlašćene, a sa čijim je čelnicima Mijajlović bio u sukobu.

Svaki ronilac plaća RCUD-u: Hotel u bijeloj kojim gazduje RCUD

Postupak ocjene ustavnosti te Uredbe pred Ustavnim sudom je 26. januara 2011. pokrenuo ronilac iz Herceg Novog Mladen Medigović, ukazujući na to da se Vlada Crne Gore, usvajajući Uredbu o vršenju podvodnih aktivnosti, pozvala na Zakon o nadzoru državne granice iz 2005, koji je u međuvremenu prestao da važi. Nakon što je izostao odgovor Vlade na žalbu Medigovića, na sjednici 26. decembra Ustavni sud je Uredbu proglasio neustavnom sa obrazloženjem koje je u žalbi koristio Medigović.

RCUD je, po neustavnoj Uredbi, izdavao odobrenja za vršenje podvodnih aktivnosti u Crnoj Gori, instruktori ili voditelji ronjenja su, da bi dobili odobrenje za to, morali imati sklopljeni ugovor sa RCUD-om, ronilački klubovi morali su imati prostorije i opremu koje im je propisivao RCUD, a komisija RCUD-a je određivala da li su ispunjeni uslovi za ronjenje.

Po Mijajlovićevim sugestijama, Ministarstvo kulture je propisivalo način podvodnog snimanja i fotografisanje, Ministarstvo prosvjete ispitivanje osobina voda, vodenog dna i arheoloških istraživanja, Ministarstvo ekonomije izvođenje podvodnih radova...

Finansijski unosan monopol

RCUD je izdavao i ronilačke legitimacije, ovjeravao dnevnike ronjenja. Pri tome su RCUD i sa njime povezana lica iz Ronilačkog saveza i pojedinih sportskih klubova i privrednih društava, uživali finansijski vrlo unosan monopol.

Svaka ronilačka legitimacija, (a izdavano ih je na stotine godišnje) koštala je 15 eura za godinu, svaki dnevnik ronjenja 30 eura, plus razne ovjere, ljekarski pregledi, osiguranje prema trećim licima i slično.

Prihod od toga dijelili su u srazmjeri 60 prema 40 odsto Ronilački savez i RCUD, oboje pod kontrolom Mijajlovića. Sada se postavlja pitanje da li će ustanova kojom direktoruje Mijajlović i Vlada Crne Gore morati da plaćaju stotine hiljada eura odštete ronilačkim klubovima, pojedincima, ali i preduzećima od kojih su nezakonito duže od tri godine uzimali novac ili ih sprečavali u obavljanju djelatnosti.

Galerija

Bonus video: