Uklonjen e-otpad iz škole "Luka Simonović"

„U narednom periodu naše aktivnosti će biti sve više usmjerene na one vrste otpada koje zahtjevaju posebne uslove i ovlašćenja kako bi uticali da naši građani budu informisani o mogućnostima predaje elektronskog i elektro otpada otpadnih baterija, farmaceutskog i drugog otpada"
695 pregleda 1 komentar(a)
Prikupljeni elektronski otpad, Foto: Ekološki pokret "Ozon"
Prikupljeni elektronski otpad, Foto: Ekološki pokret "Ozon"

Ekološki pokret „Ozon“ je na poziv Osnovne škole “Luka Simonović“ iz Nikšića organizovao akciju uklanjanja stare računarske opreme, koja je korišćena za nastavu i potrebe menadžmenta, a e-otpad je preuzela ovlašćena firma ,,Hemosan“ iz Bara.

„U narednom periodu naše aktivnosti će biti sve više usmjerene na one vrste otpada koje zahtjevaju posebne uslove i ovlašćenja kako bi uticali da naši građani budu informisani o mogućnostima predaje elektronskog i elektro otpada, otpadnih baterija, farmaceutskog i drugog otpada ovlašćenim firmama, jer to garantuje da će proces biti doveden do kraja na zakonski način“, kazao je Aleksandar Perović, direktor „Ozona“.

Prema njegovim riječima „Ozon“ će nastaviti sa realizaciojom programa „Obrazovanje o upravljanju otpadom“ koji je tokom dvije školske godine odlukom Nacionalnog savjeta za obrazovanje bio dio Kataloga programa za stručno usavršavanje nastavnika, Zavoda za školstvo, ali i saradnju sa firmom „Hemosan“.

Podsjetio je da su tokom „Arhus karavana“, koji realizuju Agencija za zaštitu pririode i životne sredine i „Ozon“, za studente i profesore Metalurško-tehnološkog fakulteta, smjer zaštita životne sredine, koji su bili polaznici „Škole ekološkog aktivizma“, organizovali studijsku posjetu „Hemosan“-u.

„Imali smo čast da budemo prva organizovana civilna grupa koja je imala priliku da se upozna sa kapacitetima i načinom rada ove firme. Dogovorili smo se da počnemo sa konkretnim zajedničkim aktivnostima i koristićemo svoje komunikacione kanale da što više informišemo javnost o njihovim djelatnostima i promovišemo primjere dobre prakse, poput uklanjanja e-otpada iz škole „Luka Simović“, zaključio je Perović.

Bonus video: