Ukradena kapija i ograda sa tivatskih Solila

O vandalskom činu Komunalna policija je obavijestila „Morsko dobro“, nakon čega su krađu prijavili tivatskom MUP-u.
79 pregleda 0 komentar(a)
Solili, Foto: Željko Komnenović
Solili, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 28.04.2011. 19:15h

Nepoznata osoba isjekla je i odnijela kapiju i veliki dio ograde kojima je bio zaštićen prostor specijalnog rezervata prirode - tivatskih Solila.

O vandalskom činu Komunalna policija je obavijestila „Morsko dobro“, nakon čega su krađu prijavili tivatskom MUP-u.

„Očigledno je da je sav trud uzaludan ukoliko se hitno ne stane na put pojedincima za koje ništa ne predstavlja vrijednost, osim lične materijalne koristi“, rekla je juče portparol “Morskog dobra” Sandra Radulović.

Ograđivanje specijalnog rezervata prirode i postavljanje dvije kapije predstavljao je dio prve faze uređenja, čime je prostor Solila bio definisan i zaštićen od dalje devastacije, odlaganja šuta i otpada, a kapije su bile postavljene zbog bezbjednosti prolaznika, jer je konstrukcija mostova na putu propala i nesigurna je za prolazak ljudi i vozila.

Za prvu fazu uređenja već je utrošeno 10.324 eura. Za nastavak radova obezbijeđeno je 50.000 eura”“, saopštilo je „Morsko dobro“

„U slučaju da se počinilac ne pronađe, “Morsko dobro” će morati da izdvoji dodatna sredstva za postavljanje nove ograde i kapije. Za prvu fazu uređenja već je utrošeno 10.324 eura. Za nastavak radova obezbijeđeno je 50.000 eura”“, saopštilo je „Morsko dobro“.

Republički zavod za zaštitu prirode 2008. godine donio je rješenje o stavljanju pod zaštitu tivatskih Solila kao posebnog, specijalnog rezervata prirode, u cilju očuvanja rijetkih, prorijeđenih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune i biljnih zajednica.

Na području nekadašnje aktivne Solane razvijena je ugrožena slatinska vegetacija, koja se smatra posebnom vrijednošću. Do danas je na Solilima registrovano 111 vrsta ptica od 330 koje se redovno mogu vidjeti u Crnoj Gori.

Bonus video: