Ulaskom Hrvatske u EU, Crnu Goru očekuje sve više migranata iz Azije i Afrike

Nezakonite migracije u Crnoj Gori, za sada imaju tranzitni karakter preko teritorije Crne Gore prema zemljama EU
74 pregleda 12 komentar(a)
Migranti, Foto: Zoran Đurić
Migranti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.04.2013. 19:19h

Izvor problema nezakonitih migracija u Crnoj Gori dolazi sa područja Grčke, preko čije teritorije nezakoniti migranti, uglavnom bez dokumenata, dolaze do teritorije Albanije, Makedonije, Srbije i Kosova, i dalje kao tranzit koriste teritoriju Crne Gore, piše u dokumentu MUP-a posvećenom migracijama.

U tom dokumentu, koji je prekjuče prošao Vladu, konstatuje se da sprovođenje propisa u oblasti uređivanja pitanja stranaca ima uzlazni trend i da će borba protiv nezakonitih migracija u narednom periodu predstavljati značajan izazov.

Prema izvorima relevantnih međunarodnih tijela, u Grčkoj trenutno boravi oko 2,5 miliona nezakonitih migranata, što ukazuje da će u 2013. godini doći do povećanog trenda pritiska migranata na zemlje regiona, sa ciljem da što prije stignu do zemalja Zapadne Evrope”, piše u dokumentu.

Za ulazak u Crnu Goru, nezakoniti migranti najčešće koriste područje zelene granice u okolini graničnih prelaza “Sukobin”, “Božaj” i “Kula”

"Bitno je istaći da nezakonite migracije u Crnoj Gori, za sada imaju tranzitni karakter preko teritorije Crne Gore prema zemljama EU, i uglavnom se radi o ekonomskim migrantima. Analizirajući problematiku kroz ostvarene kontakte sa susjednim državama, konstatovan je visok nivo zabrinutosti zbog trenda rasta nezakonitih migracija sa područja zemalja Bliskog istoka, Azije i Sjeverne Afrike", stoji u dokumentu.

Za ulazak u Crnu Goru, nezakoniti migranti najčešće koriste područje zelene granice u okolini graničnih prelaza “Sukobin”, “Božaj” i “Kula”. Migranti najčešće koriste nepregledne terene znajući da nijesu pokriveni tehničkim uređajima i dovoljnim brojem patrola.

Dozvolu da živi u Crnoj Gori dobilo 23.000 stranaca, od kojih preko 16.000 zbog posla

Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom prošle godine izdalo 22.980 odobrenja privremenog boravka strancima u Crnoj Gori i odobrilo 1.092 stalna nastanjenja strancima.

Najviše privremenih boravaka odobreno je po osnovu zapošljavanja i rada 11.744, sezonskog zapošljavanja 4.723 i spajanja porodice 6.098, piše u dokumentu o migracijama.

U toku 2011. godine, MUP je izdalo 19.910 odobrenja privremenog boravka strancima u Crnoj Gori i odobrilo 4.949 stalnih nastanjenja strancima. Najviše privremenih boravaka odobreno je takođe izdato po osnovu zapošljavanja i rada 10.291, sezonskog zapošljavanja 4.742 i spajanja porodice 4.577.

Bonus video: