Ulcinj: Račun stigao, a nalaza vode još nema

Institut za javno zdravlje proslijedio je Opštini račun od 1.333 eura za mikrobiološke nalaze vode iz Port Milene, ali ne i nalaze
100 pregleda 2 komentar(a)
Port Milena, Foto: Samir Adrović
Port Milena, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 16.08.2015. 19:29h

Institut za javno zdravlje iz Podgorice proslijedio je Opštini Ulcinj račun od 1.333 eura za mikrobiloške nalaze vode iz Port Milene, iako u Opštini tvrde da im još nijesu dostavljeni rezultati analize uzoraka uzetih 4. avgusta nakon pomora ribe u kanalu. Šef Komunalne policije, kojoj je proslijeđen račun, Saubih Mehmeti kazao je da je umjesto fakture očekivao nalaze.

“Račun jeste papren i pokušaćemo da ga u komunikaciji sa kolegama iz Instituta, svedemo u neke realne okvire. Nama je važan nalaz, kako bi tačno utvrdili zbog čega je došlo do pomora ribe i pokušali da dio budućih aktivnosti na zaštiti kanala obavimo preventivno”, kazao je Mehmeti “Vijestima”, ističući da javnost ima pravo da zna zašto je došlo do ekološkog incidenta. “Vjerujem da ćemo početkom sedmice imati rezulatate analize”.

U Centru za zdravstvenu ekologiju Instituta za zdravlje tvrde da su rezultati mikrobioloških i fizičko-hemijskih ispitivanja dostavljeni naručiocu.

“Kako je po Zakonu i unutrašnjim aktima, kao i aktima o akreditaciji, naručilac posla vlasnik rezultata ispitivanja, molimo vas da se za dalje informacije obratite Komunalnoj policiji SO Ulcinj”, piše u odgovoru Instituta na pitanje “Vijesti” o rezultatima nalaza.

Početkom avgusta u Port Mileni došlo je do masovnog pomora ribe i tada je samo na dijelu kanala preko puta solanskih bazena plutalo stotine kilograma uginule ribe dok mještani okolnih kuća pretpostavljaju da su u pitanju bile i tone. Sredinom kanala ka moru slivala se crvena rijeka još uvijek nepoznatog hemijskog sadržaja koja je ubijala ionako prorijeđeni živi svijet u Port Mileni. Prema svjedočenju nekoliko mještana, riba je tokom noći, između prvog i drugog avgusta, uglavnom potonula dok su se na obalama mogli naći primjerci brancina i do dva kilograma.

Glavni ekološki inspektor Vesna Zarubica tada je kazala da je do pomora došlo usljed visokih temeperatura i priliva velikog broja gostiju. Ona je kazala da je zbog toga došlo do povećanja isparenja i gustine vode i nekontrolisanog izliva fekalija, navodeći da je to dovelo do zagađenja.

Mehmeti je kazao da je siguran da je u pitanju izlivanje kanalizacionih voda.

“U početku smo mislili da je salamura sa solane, ali je ta mogućnost definitivno otpala jer preduzeće ne radi. Vjerujemo da su objekti koji gravitiraju kanalu ispustili fekalije i druge otpadne vode što je dovelo do zagađenja i pomora”, kazao je Mehmeti.

Od pomora, dio vode iz solanskog kanala kojim se crpi svježa morska voda za bazene solane, shodno dogovoru uprave solane i rukovodstva Opštine, direktno utiče u Port Milenu. To je makar djelimično ublažilo katastrofalne efekte zagađenja, koji su se osim u pomoru ribe ogledali i u nesnošljivom smradu koji se širio kanalom.

Bonus video: