Ulcinj: Smeće stiže bez znanja mještana

Odbor Mjesne zajednice navodno dao saglasnost, mještani će se ipak sastati u nedjelju...
73 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinj deponija, Foto: Vijesti
Ulcinj deponija, Foto: Vijesti
Ažurirano: 09.06.2017. 19:04h

Lokalna vlast namjerava da tokom ljetnje sezone otpad odlaže na nekadašnjoj deponiji Hije, u Kručama kod Ulcinja.

Mještani i vikendaši navodno nijesu upoznati sa namjerom da se na nekadašnjoj deponiji smeće odlaže sljedećih 100 dana i u nedjelju će odlučiti da li će dati zeleno svjetlo.

“Do nedjelje ne mogu da govorim o tome”, kazao je potpredsjednik Odbora Mjesne zajednice Kruče Pavle Vučetić.

Većinom glasova, Odbor je, međutim, već donio odluku o tome, o čemu svjedoči i pisana saglasnost ekološke inspektorke Vesne Vučinić koja u obrazloženju zaključka ističe odluku MZ Kruče.

Vučinićeva je zaključkom prolongirala rok Opštini za odlaganje biootpada u mjestu Gač prema Vladimiru, zbog toga što je Skupština odluku o donošenju lokalnog plana upravljana komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom usvojila tek krajem marta ove godine. Pobjednik tendera ima zadatak da proširi put do novog smetlišta, što može trajati do kraja jula ili duže.

Deponijna Hije zvanično je zatvorena krajem 2011. godine, ali su se i nakon toga “smećare” iz Ulcinja i još nekih primorskih gradova mogle vidjeti na strmoj uzbrdici koja vodi do jedne od najatraktivinjih lokacija na primorju.

Član Odbora MZ Kruče Pero Junković glasao je protiv toga da se ponovo aktivira deponija Hije.

“Niko nije pitao narod koji živi ovdje. Nijesmo neprijatelji grada ako želimo da sačuvamo okolinu i prostor u kome živimo”.

Dogovor o odlaganju otpada izdejstvovao je predsjednik Opštine Nazif Cungu.

“Tu ćemo odlagati čvrsti otpad dok ne otvorimo Gač. Kasnije ćemo sve izmjestiti na novu deponiju i tu ništa nije sporno jer imamo saglasnost i MZ i inspekcije”, kazao je Cungu, lider Force, partije koja je na vlasti u Ulcinju.

Cungu se predomislio, Forca se zalagala da Hije budu čiste

Nekoliko godina ranije, kada je budvansko Komunalno odlagalo otpad u Hijama, Cungu je bio drugačijeg mišljenja.

“Forca se uvijek zalagala za trajnu zabranu odlaganja bilo kakvog otpada u mjestu Hije, kao i za revitalizaciju tog područja. Ugovor o odlaganju otpadnog mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Budve, koji je potpisao Fatmir Đeka, za nas je neprihvatljiv”, saopštili su tada iz Force.

Bonus video: