Ulcinj: Zid posvađao komšije, prijavljena i korupcija

Opština Ulcinj nije postupila po pravosnažnom rješenju iz 2009. i uklonila zid koji je sagradio Bogdan Petrović
228 pregleda 1 komentar(a)
Zid Ulcinj, Foto: Privatna arhiva
Zid Ulcinj, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.09.2018. 18:48h

Potporni zid u ulcinjskom naselju Pinješ koji je na opštinskom zemljištu prije 12 godina sagradio mještanin Bogdan Petrović, pokvario je komšijske i međuljudske odnose, u međuvremenu je dobio i sudski epilog, a specijalnom tužilaštvu podnesene su i krivične prijave protiv bivšeg šefa inspekcijske službe Saubiha Mehmetija i komunalog policajca Hilmi Taipija.

Mještani Rizo Čoba, Adnan Truma i Sutki Malohodžić već godinama biju bitku da opštinske vlasti postupe po svom pravosnažnom rješenju iz 2009. godine, uklone zid i omoguće im pristup kućama sa donje strane.

Petrović kaže da sebe vidi kao žrtvu i postupak zauzimanja opštinskog nekatogorisanog puta pravda potrebom da zaštiti sebe i svoju imovinu.

“I ja sam za put, ali neka prvo eksperti utvrde nivelaciju i ostale detalje”, kaže Petrović koga je sud pravosnažno osudio krivim zbog protivpravnog zauzimanja zemljišta.

Njegove komšije Čoba, Truma i Malohodžić vističu da vjeruju da će specijalno tužilaštvo dokazati da je cijeli slučaj protkan koruptivnim aktivnostima. Tvrdnje potrkrepljuju činjenicom da lokalne vlasti ništa nijesu preduzele devet godina od kada je postalo pravosnažno rješenje glavnog administartora o rušenju zida.

“Vijestima” iz tužilaštva nije odgovoreno da li je formiran predmet nakon podnošenja krivične prijave.

Čoba, Truma i Malohodžić kažu da je bivši predsjednik Opštine Nazif Cungu početkom prošle godine dao saglasnost za izvršenje rješenja.

“Umjesto da sruše zid, Mehmeti od novog predsjednika Opštine Ljora Nrekića traži novu saglasnost iako ona već postoji, dok Taipi piše zaključak o prekidu postupka iako je rješenje pravosnažno i izvršno”, kaže Malohodžić.

U međuvremenu, Nrekić je formirao stručnu komisiju da utvrdi pravo stanje stvari na terenu.

“I laiku je jasno da je to potpuno nezakonito jer predsjednik ne poštuje pravosnažne odluke institucije na čijem je čelu. Zato smo u dopuni krivične prijave protiv Mehmetija i Taipija za zlouoptrebu položaja, specijalnom tužiocu predložili da saluša i Nrekića. To posebno imajući u vidu da je u međuvremenu glavni administrator prihvatio našu žalbu i poništio zaključak Taipija”, kaže Malohodžić.

Komšije Petrovića tvrde da zbog nepostojanja puta više od deceniju trpe štetu, posebno tokom ljetnjih mjeseci kada pohrle turisti.

Tvrde da su nedavno, kada je zgrada “Morskog dobra“ priključivana na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, bili onemogućeni da pristupe svojim domovima jer drugog puta nema.

Petrović pak ističe da bi trasu puta trebalo uraditi odmah nakon rušenja zida i da neće pristati da se samo sruši zid.

“I ostavi vremenu da ponovo, usljed jakih kiša i bujica, imam odrone ispred ulaza i plavljenja objekta”.

Petrović tvrdi da ga je sud proglasio krivim na osnovu proizvoljne izjave pravnog zastupnika Opštine Šemsa Hasanagića.

“Zauzeo nisam za sebe ništa, sem što sam privremeni potporni zid izgradio da bih zaštitio svoju imovinu. Svojevremeno, dok nije bilo zida, usljed jakih kiša i bujičnih potoka niz ulicu, kuća mi je u nekoliko navrata bila poplavljena, a put iz pravca istoka, koji sam sam izgradio zbog pristupa imovini, bivao bi toliko oštećen da nisam mogao koristiti automobil dok put ne bih ponovo sam popravio”.

Petrović: Platio sam put, ali ga nijesam dobio

Petrović kaže da je početkom devedestih, kao i svi u ulici, dao 5.000 tadašnjih njemačkih maraka da se napravi put.

“Put nije izgrađen do mog placa. Da jeste, ovih problema sigurno ne bi bilo. Kasnije sam sve morao sam ponovo da radim i plaćam. U nekoliko navrata sam pokušavao da iznađem rješenje sa komšijama i Opštinom, ali bezuspješno. Opština nije mogla dati nikakvo rješenje jer nije postojao DUP”.

Tvrdi da ima puno povjerenje u Nrekića i obrađivače DUP-a i da da priča o korupciji ima za cilj da uruši njegov i ugled porodice.

“Tvrdim da nikada i nikom nijesam dao ni cent, niti platio kafu za posao koji rade”. Malohodžić kaže da je Petrovićevu priču najbolje cijenio sud.

“Izjava dotičnog gospodina nije tačna jer je utemeljena na neistinama”.

Usvajanje DUP-a Pinješ 3 je na dnevnom redu lokalne Skupštine predstojeće sedmice.

Bonus video: