Ulcinjani najavili protest u petak zbog cjenovnika Morskog dobra: Traže jeftiniji zakup zemljišta

To je “Vijestima” potvrdiio pravni zastupnik korisnika, ulcinjski advokat Arben Hodžić, koji je okupljanje prijavio policiji
761 pregleda 1 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ada Bojana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 08.04.2019. 10:11h

Vlasnici restorana, ribarskih i vikend kućica i kalimera na Bojani, zakazali su protest u petak, u podne, ispred kancelarije Morskog dobra u Ulcinju, kako bi iskazali nezadovoljstvo novim cjenovnikom početnih naknada za korišćenje, odnosno zakup državnog zemljišta na obalama rijeke.

To je “Vijestima” potvrdiio pravni zastupnik korisnika, ulcinjski advokat Arben Hodžić, koji je okupljanje prijavio policiji.

Nakon skupa, biće organizovana i protestna šetnja od kancelarije do kružnog toka i nazad.

Upravni odbor Morskog dobra usvojio je cjenovnik 8. januara, a Vlada je naknadno dala saglasnost na povećanje naknada. Hodžić je kazao da je razlog protesta i odluka o uklanjanju oko 40 kućica iz takzvane narandžaste zone

“Cjenovnik početnih naknada je donijet na krajnje netransparentan način, jer isti nije izložen na uvid i javnu raspravu kako bi svi vlasnici objekata i zakupci lokacija u zoni morskog dobra imali mogućnost da se upoznaju sa njegovom sadržinom i eventualno istaknu primjedbe i sugestije prije davanja saglasnosti Vlade. Osim toga, cjenovnik nije ni objavljen na sajtu ovog preduzeća, već je jedini način da se dođe do njega, podnošenje zahtjeva za slobodan pristup informacijama uz plaćanje za to odgovarajuće naknade”, kazao je Hodžić.

Takvim postupanjem, ocijenio je, korisnici se dovode pred svršen čin uoči objavljivanja javnog poziva za prikupljanje ponuda za davanje u zakup dijela morskog dobra.

Naveo je da predstavnici Morskog dobra i Ministarstva održivog razvoja i turizma moraju imati u vidu da četrdesetak kućica na tim lokacijama postoje više od pola vijeka.

“Ukoliko žele da uklone objekte, neka za to daju jasna obrazloženja, a ako za to zaista postoje opravdani razlozi, neka daju primjeran rok od 3-4 godine i neka dosadašnjim korisnicima obezbijede druge, alternativne lokacije na Bojani. S tim u vezi, ističemo da Opština Ulcinj nije dala saglasnost na novi Program privremenih objekata u zoni morskog dobra, tako da očekujemo od nadležnog Ministarstva i JP da zastanu sa donošenjem odluka o rušenju”.

Podsjetio je da je u toku potpisivanje peticije kojom se traži da ponište cjenovnik.

Bonus video: