Ulcinjanin optužio Fond za manjine: Novac dijele samo onima sa vezom

Karamanaga tvrdi da je teško doprijeti u uži krug za dodjelu novca za projekte...
3 komentar(a)
Ismet Karamanga, Foto: Esiweb.org
Ismet Karamanga, Foto: Esiweb.org
Ažurirano: 05.10.2015. 17:00h

Ulcinjanin Ismet Karamanaga tvrdi da je Fond za manjine njegovu kandidaturu za realizaciju projekta “Ulqini: monumente, ngjarje, portrete”, knjigu od 300 stranica, odbio samo zbog toga što je pisana na starim formularima.

“Za žaljenje je njihovo obrazloženje jer sam kao i mnogi drugi prije i poslije mene, imao iste formulare. Možda je moj grijeh što sam se obratio na zvaničnom jeziku”, kazao je Karamanaga koji je i predsjednik NVO “Društvo prijatelja Starog grada” i profesionalni vodič.

Izražavajući sumnju da se sredstva Fonda zloupotrebljavaju on tvrdi da je teško doprijeti u uži krug za dodjelu novca za realizaciju projekata bez debele veze ili prihvatanja nečijih ličnih uslova iz te institucije.

“Fond sredstva ne koristi transparentno bez obzira što ima mnogo projekata koji su prošli jer to zaslužuju. To tako shvatam jer je i moja knjiga o Ulcinju, po mišljenju eminentnih književnika koji su knjigu vidjeli i čitali, ispunjvala sve kriterijume”, kazao je Karamanaga.

Istakao je da lično poznaje neke ljude iz Fonda “koji ne zaslužuju funkcije koje obavljaju“ te “da su tu previše dugo“.

“Čelnici Fonda novac dijele uglavnom onima kojima oni hoće, a ne i onima koji to objektivno zaslužuju što se kosi sa osnovnom premisom postojanja te državne institucije. Zato Fondu trebaju korjenite promjene...”, rekao je on.

Direktor Fonda Safet Kurtagić kazao je da o dodjeli sredstava za realizaciju projekata odlučuje UO Fonda natpolovičnom većinom glasova.

“Svaki kandidat koji je nezadovoljan odlukom UO ima pravo žalbe”, kazao je Kurtagić.

Bonus video: