"Ulcinjska rivijera" blokirala put do novog mosta, zakupci ogorčeni

Ovim potezom, bez presedana, „Ulcinjska rivijera” pokušava da naš trud preko noći obezvrijedi i nanese nam nenadoknadivu štetu, piše u peticiji
55 pregleda 1 komentar(a)
Ulcinjska rivijera Zec, Foto: Samir Adrović
Ulcinjska rivijera Zec, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 31.05.2012. 20:24h

“Ulcinjska rivijera” blokirala je alternativni put pored novog mosta, koji vodi ka Velikoj plaži, a vlasnici i zakupci restorana, picerija i kupališta, koji gravitiraju u tom dijelu, tvrde da je hotelijer tim činom na nezakonit način ugrozio njihova prava, sprečavajući im pristup javnom dobru.

Oni su potpisali peticiju sa 127 potpisa i poslali je na nekoliko relevantnih adresa, ali, kako kažu, još nema odgovora, iako je sezona u zaletu.

“Ove ishitrene odluke ’Ulcinjske rivijere’ su nezakonite i idu direktno na uštrb ne samo naših, već i interesa cijelog grada i države, jer je znano da živimo od turizma, privredne grane čiji smo direktni nosioci”, piše u peticiji.

“Ulcinjska rivijera” je metalne stubove postavila prošlog petka, ali su ih potpisnici peticije uklonili. Kako kažu, naveče je na istom mjestu direktor Mikan Zec sa radnicima postavio mrežu, onemogućavajući prolaz i pješacima, a sjutradan su opet osvanuli stubovi.

“Sezona je počela i ovih dana očekujemo veći broj gostiju. Ovim potezom, bez presedana, ’Ulcinjska rivijera’ pokušava da naš trud preko noći obezvrijedi i nanese nam nenadoknadivu štetu”, piše u peticiji.

Rivijera: U skladu sa zakonom

Do objekata i plaža potpisnika peticije sada se može stići jedino zaobilaznim putem, koji prolazi ispod mosta. Međutim, gnjevni mještani tvrde da tim putem malo ko zna doći do njihovih objekata i plaža.

Sporni put otvorilo je slovenačko ’Primorje’, izvođač radova na mostu, kao alternativno rješenje za taj pravac, i on je gotovo pralalelan sa prethodnim putnim pravcem koji je povezivao taj dio Velike plaže sa gradom. Postavljanjem stubova, sporni put vodi samo do hotela “Ulcinjske rivijere” na Velikoj plaži, „Olimpika“ i „Belvija“.

U “Ulcinjskoj rivijeri” tvrde da su postupali u skladu sa zakonom, jer sporni put prolazi preko parkinga koji je u vlasništvu tog preduzeća.

U “Ulcinjskoj rivijeri” tvrde da su postupali u skladu sa zakonom, jer sporni put prolazi preko parkinga koji je u vlasništvu tog preduzeća.

U pisanom odgovoru na pitanje “Vijesti”, Zec kaže da je “Rivijera”, nakon saznanja da most neće biti gotov u maju, kako je najavljivano, bila primorana da potraži adekvatno rješenje, „kako bi se štetne posljedice što više umanjile i kako novi prilaz hotelskom krugu ne bi uticao na posjetu hotelima i plaži”.

“Iz tih razloga smo odlučili da donedavno alternativni put koji prolazi kroz naš parking asfaltiramo i pretvorimo u jedini prilaz vozilima našim objektima ’Bellevue’, ’Olympic’ i plaži, kako bismo obezbijedili miran i spokojan boravak našim gostima. Time smo i onemogućili da prilaz našim hotelima, koji prolazi preko našeg zemljišta, bude i tranzitni put za vozila, dok se pješaci slobodno mogu kretati. Inače, ovaj alternativni put se do skora koristio za sva vozila, i to bez saglasnosti ’Ulcinjske rivijere’ i uveliko je narušavao mir i udobnost naših gostiju”, piše u odgovovoru Zeca.

Nekoliko potpisnika peticije “Vijestima” je juče kazalo da je suština u tome što je put nelegalan.

“Tu je bio trotoar koji je izgradilo ’Morsko dobro’, i ograda, a put nikad. Pa, ako već ne daju nama da ga koristimo, neka ga ne koriste ni oni. Neka im inspekcija kaže da je put nelegalan, pa neka koriste putni pravac koji i mi sada koristimo”, kazali su oni.

Umalo i fizički obračun

U “Rivijeri” tvrde da su, prilikom postavljanja ograde, na njihovo veliko iznenađenje, žučno reagovali vlasnici pojedinih restorana i plaža koje se nalaze u blizini hotela i “koji su rušili stubiće i čak fizički pokušali da napadnu pojedine rukovodioce preduzeća”.

“Protiv tih lica podnijeli smo krivične prijave”, kazao je Zec u odgovoru i dodao da “Ulcinjska rivijera” ne namjerava da ukloni ogradu, “jer je ista postavljena na našem zemljištu, u duhu zakonskih propisa”.

“Na kraju, čudi nas stepen drskosti komšija koji traže put do svojih plaža i objekata preko ’Ulcinjske rivijere’, jer je to varijanta koja se njima više sviđa od onog koji je za njih namijenjen. Pitamo ih znaju li oni šta je pravna država i da li bi dozvolili da kroz njihova imanja i objekte prolazi put koji odgovara ’Ulcinjskoj rivijeri’”, upitao je Zec.

Bonus video: