Ulcinjski funkcioneri u sivoj turističkoj zoni: Prijavljuju manje noćenja u svojim privatnim smještajima

Podaci do kojih su “Vijesti” došle pokazuju da visoki gradski zvaničnici prijavljuju manje noćenja u svojim privatnim smještajima u odnosu na realno stanje
4829 pregleda 3 komentar(a)
Ulcinjski Stari grad, Foto: Shutterstock
Ulcinjski Stari grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.10.2019. 15:35h

Rentiranje nekretnina na tuđe ime i prijavljivanje zanemarljivog broja kapaciteta i kreveta i gostiju, višegodišnja je praksa u Ulcinju, koju koriste i pojedini visoki zvaničnici ove opštine.

Podaci do kojih su “Vijesti” došle pokazuju da se više visokih ulcinjskih funkcionera ili njihovih najbližih srodnika bave turizmom i tokom ljetnje sezone izdaju privatni smještaj.

Međutim, broj noćenja koji prijavljuju gotovo je zanemariv za ulcinjski budžet. Boravišna taksa u Ulcinju iznosi 0,7 eura.

Prema podacima do kojih smo došli u Vladi i Upravi policije, rekorder po broju prijavljenih gostiju je zamjenik sekretara komunalne policije Kaplan Mučaj.

On je za četiri godine, zaključno sa 2018, prijavio 723 noćenja, što odgovara maksimalnom iznosu boravišne takse od 370 eura.

Mučaj je 2015, prijavio 340 noćenja, 2016, 354 noćenja, dok za 2017. nije prijavio prihode od turizma, a 2018. je pijavio samo 29 noćenja.

Ovaj ulcinjski funkcioner prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije da je 2018. od turizma prihodovao 2.000 eura. Agenciji je prijavio i da je vlasnik više nekrenina - dvije kuće (135 i 107 metara kvadratnih), njivu, šumu, livadu, pašnjak, kamenjar.

Očevi, sinovi i turizam

Za razliku od Mučaja, glavni administrator i visoki funkcionera DPS-a Pjeter Ljuljđuraj u imovinskom izvještaju za 2018. nije prijavio prihod od turizma.

Godinu ranije, od turizma je za dva mjeseca zaradio 6.000 eura. Naslijedio je kuću od 474 metra kvadratna i više desetina hiljada metara kvadratnih zemljišta. Njegovi sinovi Adrian i Albert koji posjeduju nekretnine na Port Mileni i izdaju smještaj, 2018. su prijavili ukupno 130 noćenja. Pošto jedno rješenje za rad, koje obojica uredno posjeduju, važi samo za 20 kreveta, to znači da su tokom cijele sezone, pune kapacitete mogli da imaju nepuna tri i po dana. Godinu ranije, poput Mučaja, i njih su dvojica su predahnuli od posla - prijavili su jedno noćenje.

soba, noćenje
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Pjeterov sin Adrian, od 2015, do 2019, prijavio je ukupno 226 noćenja, a Albert 412. Ljuljđuraji su tako, gradski budžet, za četiri godine, dopunili maksimalnim iznosom boravišne takse u izunosu od 345 eura. Prema evidenciji Uprave za nekretnine, posjeduju kuću od 160 metara kvadratnih, a koja je pod hipotekom zbog kredita od 100.000 eura.

Novi predsjednik ulcinjskog DPS-a Sead Osmanović i aktuelni sekretar za budžet i finansije, ne bavi se izdavanjem privatnog smještaja iako je 2016, u vansezoni prijavio tri noćenja, što je euro i po boravišne takse.

Međutim, njegov otac Sabri Osmanović, vlasnik je nekretnine od 166 kvadrata u mjestu Brajša kod Vladimira, a od 2016. do 2018, prijavio je oko 160 noćenja.

Stariji Osmanović ima rješenje o radu za izdavanje privatnog smještaja. Prije četiri godine, 2015. nije imao prijavljenih prihoda od turizma, 2016. prijavio je 31 noćenje u sezoni i 95 u vansezoni, a godinu kasnije, 16 u sezoni i 12 van sezone. Prošle godine, prema istim podacima, nije izdavao ljeti, ali je u vansezoni prijavio sedam noćenja. Stariji Osmanović je za četiri godine, koje su bile u fokusu analize tima Vlade, dopunio budžet sa maksimalnim iznosom boravišne takse u iznosu od oko 180 eura.

Prema posljednjem imovinskom kartonu, mlađi Osmanović, nema upisanih prihoda od turizma, već samo platu od skoro 980 eura.

Prema posljednjem redovnom godišnjem imovinskom kartonu koje je dostavio Agenciji, Osmanović je vlasnik kuće od 307 metara kvadratnih čiji je osnov sticanja ugovor o poklonu. Međutim, u godinu starijem kartonu stoji da je vlasnik kuće od 108 metara kvadratnih, a u onom još godinu starijem nije imao upisanih nekretnina.

Kako je rastao sa brojem kvadrata, tako su rasli i njegovi depoziti u bankama. Dok je 2016. imao na tri računa 31.000 eura i 7.000 američkih dolara, godinu kasnije je imao 59,5 hiljada eura i 7.000 dolara. Prošle godine je imao 48,5 hiljada eura i 6,5 hiljada dolara.

Katastar kaže jedno, ASK drugo

Direktor Vodovoda Fuad Hadžibeti za četiri godine prijavio je 624 noćenja, što odgovara iznosu od 445 eura boravišne takse.

Hadžibeti je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio kuću od 300 kvadrata, dok podaci Uprave za nekretnine pokazuju da se radi o dvospratnom objektu, sa prizmeljem i potrkrovljem ukupne površine od 384 metra kvadrat, koji nema građevinsku dozvolu.

“U tom dijelu grada niko nema dozvolu, čekamo planove. Ja sam platio sve komunalije i podnio zahtjev za legalizaciju”, kazao je Hadžibeti.

novac
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Objasnio da prizemlje još nije stavio u funkciju jer su urađeni samo grubi radovi i da je to razlog neslaganja broja kvadrata kuće kojim barataju u Upravi za nekrertnine i Agenciji. Naveo je da ima ukupno 300 kvadrata korisne površine i da izdaje 20 kreveta.

Podatak da je početkom avgusta u gradu 48.000 prijavljenih turista u privatnom smještaju spavalo na tek 20.000 registrovanih kreveta, otvorio je Pandorinu kutiju i do kraja ogolio sivu ekonomiju protiv koje se deklarativno bore i oni koji je hrane. Zbrku u ciframa ove sezone, dodatno komplikuje činjenica da u

Turističkoj organizaciji imaju podatke o sedam hiljada izdavalaca smještaja dok je resorni opštinski sekretarijat brojao samo do 1.700 rješenja za rad.

“Rješenje za rad važi maksimalno do 20 kreveta, za sve preko, dozvolu izdaje resorno ministarstvo.

Stanodavci obično imaju višak koji ne prijavljuju i u tome možda treba tražiti razlog zašto imamo registrovanih samo 20.000 kreveta iako svi znamo da je realan broj višestruko veći. To je ipak posao za nadležne inspekcije”, kazao je “Vijestima” opštinski sekretar za privredu i ekonomski razvoj Agron Ibrahimi.

Ove godine oborili rekord zahvaljujući policiji

Analiza sive ekonomije u turizmu, koju Vlada radi svake godine, posebno je usmjerena na Ulcinj, grad koji se godinama muči sa naplatom boravišne takse.

Ove godine, rekord je već oboren jer su prihodi oko milion eura, dok je lani to bilo oko 630.000 eura. Prije 2018, radilo se o sumi od oko 200.000 eura godišnje.

Budva je, recimo, od početka 2019. inkasirala više od tri miliona eura od boravišne takse. I ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, priznao je nedavno da je ulcinjska gradska kasa samo zbog slabog ubiranja boravišne takse, godinama gubila milone eura. Naplatu boravišne takse, ove godine pomogla je granična policija, koja je na punktu u Sukobinu imala mogućnost provjere da li su gosti koji odlaze platili boravišnu taksu.

Bonus video: