Uljarević: Javnost ima pravo da zna ko nam obrazuje studente

“Ona ne iznosi nijednu činjenicu oko autentičnosti rada koji je potpisala svojim imenom”, stoji u reagovanju Uljarevićeve
5733 pregleda 17 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.08.2019. 13:30h

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević odgovorila je na reagovanje vanredne profesorice Pravnog fakulteta Bojane Lakićević Đuranović - “Ima li kraja nezapamćenoj medijskoj hajci”, koji je juče objavljen u “Vijestima”. Regovanje prenosimo u cjelosti:

“Konačno se javnosti obratila vanredna profesorka Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović. Opširnim reagovanjem, a bez sadržaja.

Naime, ona ne iznosi nijednu činjenicu oko autentičnosti rada koji je potpisala svojim imenom, a u kontekstu sličnosti sa radom studenta Drinčića kojem je bila mentorka, i zbog čega je u fokusu javnosti. Ipak, iz jednog dijela tog reagovanja bi se moglo zaključiti da je to za profesorku nešto uobičajeno. Podsjećam da uvaženi prof. dr Žarko Puhovski, koji je izveo više generacija studenata nego što ona ima godina, cijeni da „to nije ‘samo’ plagijat, nego plagijat uz otežavajuću okolnost, jer nije korišten tek tuđi rad, nego rad osobe koja je institucijski ovisna o plagijatorici”.

Iznenadilo me što me Lakićević Đuranović pominje u negativnom svojstvu. Bila je puna komplimenata za moj rad i stručnost kad je, na njenu molbu, dobila termin za sastanak na temu ovog slučaja. Tada je možda vjerovala da na mene ili bilo koga u CGO-u može neprimjereno uticati. Prije toga je slala i emisare koji su ugrozili moju privatnost. Moj stav i dalje aktivnosti CGO-a su joj tada jasno prezentovani. Posebno sam joj objasnila i jedini razlog što sam pristala na taj sastanak - da smo informisani o planiranoj strategiji uticaja na studenta Drinčića i da očekujemo od nje da u svoje blato ne povlači tog mladog čovjeka, a koji bi mogao izgubiti i akademsko zvanje i biti i sam procesuiran ako bi se ta planirana strategija njene odbrane sprovela.

Lakićević Đuranović nije žrtva kakvom sebe pokušava predstaviti, već osumnjičeno lice za koje Tužilaštvo iskazuje interes.

Istovremeno, ona je postala i paradigma disfunkcionalnosti našeg sistema u kojem policija štiti osumnjičenu time što nedjeljama ne postupa po naredbi tužioca. Sistema u kojem su rektor i predsjednik Suda časti bacali njen slučaj u razna dvorišta u pokušaju izbjegavanja sopstvene odgovornosti. Sistema u kojem smo saznali da u akademskoj zajednici Crne Gore takvi primjeri nijesu izuzetak i što smo, takođe, procesuirali. Ukratko, da sistem funkcioniše dovoljno bi bilo objavljivanje bjelodanih dokaza do kojih smo došli i do sad bismo imali zvaničan stav UCG da li se radi o plagijatu ili ne, završen izviđaj Tužilaštva, shodne procedure, itd.

Ali, sistem ne funkcioniše i ono malo koraka koje je napravljeno, a to zna zainteresovana javnost, napravljeno je samo zato što smo uporno pisali, apelovali, pozivali na akciju, odnosno radili sve ono što je zakonito i legitimno djelovanje nevladine organizacije u zaštiti javnog interesa. I nastavićemo, jer treba da se utvrdi i odgovornost svakog ko opstruira procesuiranje slučaja ove profesorke.

Neću odgovarati na lične opaske Lakićević Đuranović. Neke od njih bi morao adresirati i Sud časti UCG. O njenoj stručnosti ne mogu da sudim jer nikada nisam pročitala nijedan njen stručni stav u javnosti. Ako su na nivou pismenosti poslatog reagovanja onda svjedočimo novom problemu u slučaju Lakićević Đuranović i zato ne treba da je čudi što će i dalje dobijati dužnu pažnju. Javnost ima pravo da zna ko nam obrazuje studente”.

Bonus video: