Uljarević: SPC ne želi da bude dio sistema

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić nedavno je pozvao poslanike islamske i rimokatoličke vjere da se ne miješaju u odnose među pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, a Uljarević smatra da je to nedemokratski i neutemeljeno
11168 pregleda 45 komentar(a)
Uljarević, Foto: Boris Pejović
Uljarević, Foto: Boris Pejović

Srpska pravoslavna crkve (SPC) ne želi da bude dio sistema u kojem će važiti određena pravila kao i za sve druge subjekte, smatra izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljerević.

Ona je u izjavi za Balkan Al Jazeeru kazala da je SPC imala snažnu argumentaciju koji je iznosila u junu, jer je pitanje imovine bilo nedovoljno jasno regulisano i dozvoljavalo jednu vrstu diskrecionog postupanja.

“U ovom trenutku imamo na stolu Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je uvažio ključne preporuke Venecijanske komisije. Tu je i zagarantovana sudska zaštita kroz upravni spor, pa i Strazbur ukoliko neko smatra da nijesu ispoštovane pozitivna pravna načela i Konvencija o ljudskim pravima”, podsjetila je ona.

Uljarević je rekla da je današnji govor mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija na saboru u Nikšiću bio izuzetno dominantan i radikalno politički, a mnogo manje govor jednog crkvenog velikodostojnika.

“Ta retorika nije neočekivana, jer pored pravnog konteksta postoji i politički vrlo osjetljiv momenat. To je sve, čini mi se, rezultat političke krize", navela je Uljarević.

Kako je ocijenila, vlast je trebalo postupiti sa mnogo više senzibiliteta i otvoriti prostor da se o tom zakonu raspravlja duže i argumentovanije, a ne samo u parlamentu, već i u neki širim krugovima.

"Zato smo i dobili radikalniju notu od onih koji žele da zaštite crkvenu imovinu, a oni su na taj način željeli da dobiju političke poene takvim pristupom”, dodala je Uljarević.

Prema njenim riječima, tenzije u državi su visoko podignute.

“Onaj ko ima najviše moći i odgovornosti treba da razmisli o tome da li da odloži usvajanje ovog zakona. To ne znači da treba odustati od tog koncepota, ali treba nositi određenu vrstu odgovornosti prema posljedicama”, dodaje Uljarević.

Ona smatra da su od sticanja nezavisnosti religijska pitanja nešto što uvijek pokreće biračko tijelo, a da dominantni politički igrači to obilato koriste.

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić nedavno je pozvao poslanike islamske i rimokatoličke vjere da se ne miješaju u odnose među pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori, a Uljarević smatra da je to nedemokratski i neutemeljeno.

“Postoji mnogo drugih načina da se dođe do demokratskih rješenja, ali nikako isključenjem drugih zajednica koje su dio crnogorskog društva”, rekla je Uljarević.

Bonus video: