UMHCG: Novi dom neusaglašen sa standardima pristupačnosti

Otvaranju studentskog doma sa 462 mjesta, vrijednog oko osam miliona eura, prisustvovali su Velibor Bošković i Miroslava Ivanović iz Udruženja
59 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2013. 15:07h

Predstavnici Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) prisustvovali su otvaranju novog studentskog doma u Podgorici i uočili brojne neusaglašenosti sa standardima pristupačnosti definisanim u Zakonu o uređenju i izgradnji prostora.

Otvaranju studentskog doma sa 462 mjesta, vrijednog oko osam miliona eura, prisustvovali su Velibor Bošković i Miroslava Ivanović iz Udruženja.

“Tom prilikom su predstavnici UMHCG-a uočili brojne neusaglašenosti sa standardima pristupačnosti definisanim u Zakonu o uređenju i izgradnji prostora i Pravilniku o bližim uslovima i načinima prilagođavanje objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti”, saopšteno je iz Udruženja.

Otvoren novi studentski dom sa 462 mjesta >>>

UMHCG je, kako je navela Ivanović, o tim nepravilnostima i ranije obavijestio Studentski parlament Univerziteta Crne Gore, nakon izjava njihovih predstavnika da se “vodilo računa i o potrebama lica s invaliditetom”.

Kako su saopštili, crnogorski mediji prenijeli su da je otvoren novi dom, a posebno je, dodaje se, isticana situacija na osnovu saopštenja Ministarstva prosvjete da je za studente s invaliditetom opredijeljeno 12 soba.

“Međutim, moramo naglasiti da nije vođeno računa o striktnom poštovanju standarda pristupačnosti koji su definisani našim pravnim sistemom, iako su možda ispoštovani evropski i svjesti standardi”, dodala je Ivanović.

Iz Udruženja su naglasili da u novom studentskom domu postoji 12 soba za lica sa invaliditetom odnosno pet odsto od ukupnog broja soba, “iako je Pravilnikom o bližim uslovima i načinima prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti propisano da deset odsto od ukupnog broja soba u studentskim domovima mora biti pristupačno ovim licima”.

Ivanović dodaje da u kupatilima pristupačnih soba ne postoji vodootporno preklopno sjedište u tuš kabini.

Ona je napomenula da u zgradi Novog studenskog doma ne postoje taktilne površine, plan zgrade i natpisi na vratima na Brajevom pismu, što takođe propisuje Pravilnik.

Sa današnjeg otvaranja (Foto: Zoran Bojović)

Teško izaći iz platforme

“Ono što je najozbiljniji propust po mišljenju UMHCG jeste izgradnja hidraulične platforme na ulazu koja je postavljena na lijevoj strani gdje se nalaze prijavnica i glavna vrata doma, te je veoma teško izaći iz platforme, a ne udariti u prijavnicu ili ući u dom”, saopštila je Ivanović.

Kako je kazala, instaliranje hidraulične platforme nije najbolje rješenje, jer se može ponoviti situacija koja se često do sada dešavala, da se zbog neodržavanja i nepravilnog korišćenja, platform pokvari.

“Posebno pomenutim Pravilnikom nije planirana izgradnja platformi na površinama i objektima koji su novoizgrađeni već se na takvim objektima planira kosa betonska rampa”, kaže se u saopštenju Udruženja.

Prema riječima Ivanović, arhitektonsko rješenje koje predviđa postojanje podruma gdje nema potrebe za njim nam ukazuje da se prilikom projektovanja zgrade nije uzimala u obzir pristupačnost za lica sa invaliditetom, već se ona naknadno planirala.

“Ovim putem zbog svega prethodno navedenog pozivamo medije da prilikom izvještavanja o ispoštovanosti ili neispoštovanosti standarda pristupačnosti konsultuju organizacije osoba s invaliditetom, kao jedini izvor koji može dati tačne informacije kada su u pitanju lica sa invaliditetom, posebno one koje su ključne za život i rad lica s invaliditetom”, zaključila je Ivanović.

Galerija

Bonus video: