UMHCG: Omogućiti bolje uslove studiranja za osobe s invaliditetom - Vijesti.me
TRAŽE OD MINISTARSTVA IZMJENU PRAVILNIKA

UMHCG: Omogućiti bolje uslove studiranja za osobe s invaliditetom

Iz Udruženja su kazali da je predloženo ostvarivanje prava na smještaj u domu bez obzira na broj ostvarenih bodova, jer osobe s invaliditetom nailaze na veliki broj barijera tokom visokog obrazovanja

studentski dom
studentski dom (Foto: Luka Zeković)

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) zatražilo je od Ministarstva prosvjete izmjenu Pravilnika kojim su regulisani uslovi studiranja, u cilju obezbijeđivanja boljih uslova za smještaj studenata s invaliditetom u domu i ostvarivanja prava na studentski kredit i stipendiju.

Iz UMHCG je navedeno da su sugestije za izmjenu Pravilnika nastale kao dogovor na sastanku Uduženja i predstavnika Ministarstva.

„Izmjenama i dopunama Pravilnika bilo bi im omogućeno da konkurišu za smještaj u domu, na način kojim će se omogućiti primjena principa afirmativne akcije u proceduri dodjele smještaja“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su kazali da je predloženo ostvarivanje prava na smještaj u domu bez obzira na broj ostvarenih bodova, jer osobe s invaliditetom nailaze na veliki broj barijera tokom visokog obrazovanja.

Kako su dodali, te barijere ih ograničavaju i u ostvarivanju prava na pristupačan smještaj „prilagođen“ njihovom životnom standardu.

„Predlogom izmjena je definisano da studenti s invaliditetom mogu ostvariti pravo na studentski kredit i stipendiju, po principu afirmativne akcije“ kaže se u saopštenju.

To bi se, kako su naveli, pozitivno odrazilo na poboljšanje njihovog materijalnog stanja i na omogućavanje finansiranja servisa podrške koji su im neophodni, a koje im sistem ne omogućava.

„Predlogom Pravilnika definisano je da studenti s invaliditetom ostvaruju studentski kredit u uvećanom iznosu, s obzirom da imaju dodatne troškove kada je u pitanju svakodnevni život“, saopšteno je iz Udruženja.

Kada je riječ o javnom prevozu osoba s invaliditetom, iz Udruženja smatraju da treba priznati pravo na participaciju prevoza u prigradskom i međugradskom saobraćaju.

„Zbog toga što ne postoji dostupan javni prevoz za njih i da su često onemogućeni da se slobodno kreću zbog arhitektonskih i drugih barijera u fizičkom okruženju, što je bio jedan od upućenih predloga“, objasnili su iz Udruženja.

Navodi se da na sastanku predloženo potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva prosvjete i UMHCG.

Potpisivanje Memoranduma ima za cilj podsticanje inkluzije mladih s invaliditetom u oblasti obrazovanja, naročito u oblasti visokog obrazovanja i stvaranja uslova za prelazak na otvoreno tržište rada radi poboljšanja poštovanja i uživanja ljudskih prava osoba s invaliditetom.