Umjesto da sanira put kod Skakavca, Bemax vadi šljunak iz Lima

Do sada je iz korita rijeke i sa obale izvađeno i do 20.000 kubika šljunka i kamena, što bi, kada se pretvori u novčanu vrijednost iznosilo najmanje 100.000 eura
103 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2011. 20:21h

Pod izgovorom priprema za sanaciju magistralnog puta Berane – Bijelo Polje u mjestu Skakavac, koji je oštećen u posljednjim poplavama, kompanija “Bemax” već čitav mjesec vrši nekontrolisanu i nezakonitu eksploataciju rječnog materijala.

Prema proračunima mještana Skakavca, i lovočuvarske službe Sportskog ribolovnog kluba „Lim“ iz Berana, do sada je direktno iz korita rijeke i sa obale izvađeno i do dvadeset hiljada kubika šljunka i kamena, što bi, kada se pretvori u novčanu vrijednost iznosilo najmanje sto hiljada eura.

Na video zapisu koji je dostavljen redakciji “Vijesti”, može se vidjeti da u poslu eksploatacije, pored utovarne kašike, učestvuju četiri velika kamiona, koja šljunak od Skakavca, iz beranske opštine, prevoze i lageruju u krugu bivše fabrike betonskih elemenata u Zatonu, na teritoriji Bijelog Polja. Kamioni su podgoričkih, crvenih registarskih oznaka, što znači da nose veliki teret.

Nose i sa privatnih posjeda

Mještanka Skakavca Beba Šćekić kaže da se rječni materijal odnosi i sa njihovog privatnog posjeda.

„To je imanje moje porodice i mojih stričeva. Niko nas nije ništa pitao, a evo već mjesec dana samo nose. Ne znamo ni ko je nadležan, znamo samo da to radi neka firma Bemaks ili Geneks“, rekla je Šćekić.

Vodoprivredni inspektor Dragan Šekularac kazao je “Vijestima” da je inspekcijsku kontrolu, po usmenoj prijavi lovočuvarske službe, izvršio još prije osam dana, i usmeno naložio obustavljanje tog posla.

Ne znamo ni ko je nadležan, znamo samo da to radi neka firma Bemaks ili Geneks

Kako “Vijesti” saznaju od mještana, eksploatacija rječnog materijala, uprkos zabrani nije prekidana ni na jedan dan, čak i više stotina metara ispod mjesta sanacije puta, i daleko od puta. Iz lovočuvarske službe nam je rečeno da je prije tri dana, na njihovu prijavu, saobraćajna policija zaustavila kamione.

„Natovareni kamioni su parkirani i trebalo je da budu dovezeni pred policiju u Beranama. Šta se desilo ne znamo, ali poslije izvjesnog vremena, saobraćajci su dobili nalog da ih puste i oni su nastavili da nesmetano rade, i pored rješenja o zabrani“, rekli su “Vijestima” lovočuvari, koji ne žele da im se pominju imena.

Sve neki tajni likovi

U Skakavcu je juče vladala vidna uznemirenost zaposlenih koji nijesu htjeli da daju izjave. Jedan od njih povezao nas je telefonom sa „šefom“. S druge strane žice javio se muški glas koji je rekao da je on samo šef obezbjeđenja radilišta i da ne zna ni za kakvu eksploataciju.

Rječni materijal koji “Bemax” lageruje u krugu betonjerke u Zatonu, dvadesetak kilometara od Skakavca, koristiće se za sanaciju i tamponiranje puteva na kojima je ova firma ranije angažovana

„Zbog vaše sigurnosti, savjetujem vam samo da se sklonite sa puta“, rekao je i prekinuo vezu.

Neki od radnika koji su nosili odijela sa oznakom “Bemax” na leđima, govorili su „da su samo prolaznici i da ih ništa ne zanima“. Nekoliko automobila podgoričkih tablica za to vrijeme je prošlo pored mjesta susreta radnika i novinara, a nakon toga iz pravca Bijelog Polja naišla su četiri kamiona, ali su zaustavljena daleko od novinara.

Inspekcije će utvrditi koliko je materijala odnešeno

Vodoprivredni inspektor Šekularac kaže da je samo usmeno obaviješten da će Uprava za vode navodno izdati neku saglasnost preduzeću “Bemax”, ali da on još nije ništa dobio, što znači i da je rješenje o zabrani eksploatacije bilo na snazi u trenutku dok su kamioni juče odvozili rječni materijal.

Na pitanje šta sa materijalom koji je u proteklih tridesetak dana odvožen bez ikakvih dozvola, on je rekao da postoje druge službe koje time treba da se bave.

„Tržišna inspekcija i inspektori za privredni kriminal treba da utvrde kolike su količine rječnog materijala već odnesene“ – rekao je Šekularac.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, rječni materijal koji “Bemax” lageruje u krugu betonjerke u Zatonu, dvadesetak kilometara od Skakavca, koristiće se za sanaciju i tamponiranje puteva na kojima je ova firma ranije angažovana.

Magistralni put Berane – Bijelo Polje, u mjestu Skakavac, potkopan je u posljednjim poplavama početkom decembra, kada je jedna traka u dužini od pedeset do sto metara, pala u rijeku. Saobraćaj između ova dva grada je nakon toga jedno vrijeme tekao zaobilazno, preko Petnjice, dok od mještana Skakavca nijesu eksproprisani djelovi zemlje neophodni za pravljenje proširenja, odnosno nove trake. Posao sanacije puta u Skakavcu nedavno je dobila firma DOO “Bemax”.

Kovačević: Ne eksploatišemo, regulišemo tok

Izvršni direktor “Bemaxa” Veselin Kovačević rekao je “Vijestima” da se ne radi o eksploataciji rječnog materijala, već o regualciji korita rijeke Lim, što je predviđeno projektom sanacije oštećenog puta.

„Sve dozvole koje su nam potrebne za izvođenje radova, obezbijedila nam je Direkcija za saobraćaj, koja nam je na tenderu dodijelila ovaj posao“, rekao je Kovačević.

On tvrdi da se rječni materijal “samo deponuje na određeno mjesto, odakle će biti vraćen kada bude izgrađen potporni zid u dužini od 140 metara“.

„Sve se radi strogo po projektu i onako kako nam je dala u zadatak Direkcija za saobraćaj. Vi znate da je jedan od razloga za oštećenje puta upravo ranija neplanska eksploatacija šljunka. Mi sada regulacijom korita rijeke pokušavamo da spriječimo da se to ponovo desi i da bude ugrožen potporni zid koji će biti izgrađen“, rekao je Kovačević.

On je kazao da “Bemax” nema direktni kontakt sa Upravom za vode, već da im je saglasnosti za izvođenje radova obezbijedila Direkcija za saobraćaj.

Galerija

Bonus video: