Umjesto sabornog hrama niče hipermarket

Poslovni aranžman crkve i podgorička kompanija je, kako se nezvanično pominje, na deset godina, od koga će na ime zakupnine Mitropolija inkasirati milionski iznos
1078 pregleda 71 komentar(a)
Crkva Sveta Petke, Budva, Foto: Vuk Lajović
Crkva Sveta Petke, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.08.2018. 18:53h

Na crkvenoj zemlji - dobru Crkve Sveta Petka pored gradske kapele u Budvi, gradiće se veliki poslovno trgovački kompleks.

Miropolija crnogorsko primorska (MCP) taj poslovni aranžman dogovorila je još prije godinu i po, ali tek sada će se pred odbornicima naći odluka kojom traže zeleno svjetlo za prodaju nekih 500 kvadrata opštinske zemlje, kako bi kompanija “HD Laković” formirala urbanističku parcelu, što im je neophodno za gradnju.

Šef parlamenta Đorđije Vujović zakazao je sjednicu lokalnog parlamenta za 4. septembar, a na dnevnom redu je i odluka o prenosu prava nepokretnosti radi formiranja urbanističke parcele broj 1 u bloku 18 u skladu sa DUP „Potkošljun“ a incijator je “HD Laković”.

Umjesto stambenih zgrada, što se na crkvenoj parceli može graditi, podići će poslovni objekat sa velikim parkingom. Upravo im je za veliko parkiralište potrebno dokupljivanje opštinske zemlje.

Opština Budva izdala je u februaru prošle godine urbanističko - tehničke uslove (UTU) podgoričkoj kompaniji da se na zemlji MCP izgradi poslovno-trgovački kompleks od 1.500 kvadrata bruto građevinske površine.

Urbanistički inspektor osporio je te urbanističko-tehničke uslove, koje je budvanski Sekretarijat za urbanizam izdao i naredio da se obavi dopuna u skladu sa važećim planskim dokumentom DUP „Potkošljun“, kojim nije predviđeno da se na crkvenoj parceli može graditi jedinstveni objekat već dvije zgrade koje razdvaja saobraćajnica.

Imajući u vidu da je stupio na snagu novi zakon, procedura izdavanja urbanističlkih uslova biće ponovljena.

Mitropolija crnogorsko primorska dala je punomoć “Hard diskontu Laković” da vodi proceduru dobijanja neophodnih papira. Riječ je o zemljišnom kompleksu od 4.516 kvadrata koji je u katastru uknjižen kao dobro crkvene parohije, a nalazi se pored kapele, Crkve Sveta Petka i konaka.

Na crkvenoj parceli Detaljnim urbanističkim planom ”Potkošljun” predviđena je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa od 7.948 kvadrata bruto građevinske površine sa zgradama do pet spratova.

Crkvena zemlja na kojoj se trenutno nalazi parking, perionca kola, jedna je od rijetko neizgrađenih lokacija na periferiji Budve. Mitropoliji je pored ove lokacije, gdje će biti izgrađen market, ucrtala saborni hram, posvećen Svetom Marku. Po svemu sudeći, od skorije gradnje hrama, koji bi bio najveći pravoslavni na Primorju, za sada se odustaje.

Poslovni aranžman crkve i “HDL” je, kako se nezvanično pominje, na deset godina, od koga će na ime zakupnine Mitropolija inkasirati milionski iznos. Mitropolija važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi

Mitropolija crnogorsko-primorska važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi.

Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Sveta Petka, Mitropolija je vlasnik čak 30 hektara zemlje u Buljarici, a na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata koja bi, takođe, mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata.

Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22 hiljade kvadrata, na Brajićima ima parcelu od 18.000 kvadrata, a u Mažićima oko šest hiljada kvadrata. Treba pomenuti i Stari grad, gdje crkva u samom centru ima oko 3.000 kvadrata.

Da Crkva Svete Petke ima iskustva u građevinskom biznisu, poznato je već više od decenije, kada je na njenom imanju u blizini gradskog bulevara izgradila hotel „Podostrog“ i dvije petospratne zgrade.

Hotel je još u vlasništvu crkve i on se već godinama unazad rentira, dok u dvijema stambenim zgradama crkvi je ostao u vlasništvu 21 stan - garosnjera, jednosobni i dvosobni, te 11 poslovnih prostora i jedna garaža.

Bonus video: