Unaprijeđena rodna ravnopravnost u odbrambenom sektoru

Na sastanku je bilo riječi i o zaštiti djece u oružanim sukobima
439 pregleda 0 komentar(a)
Bošković je istakao da se Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore intenzivno posvećuju sprovođenju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN-a, Foto: MOD
Bošković je istakao da se Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore intenzivno posvećuju sprovođenju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN-a, Foto: MOD

Ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa Specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara NATO-a za žene, mir i bezbjednost, Kler Hatčinson.

Tom prilikom Bošković je istakao da se Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore intenzivno posvećuju sprovođenju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN-a. U prilog tome govori i činjenica da je prva pozicija koju je Ministarstvo odbrane popunilo u okviru NATO komandne strukture, upravo mjesto savjetnika Vrhovnog komandanta Savezničkih snaga (SACEUR) za pitanja rodne ravnopravnosti, koju pokriva majorica Sanja Pejović.

Bošković je Hatčinsonovoj predstavio i mjere koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore sprovode u dijelu koji se tiču aktivnosti iz Akcionog plana za implementaciju Rezolucije SB 1325, koje za cilj imaju unaprijeđenje rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru.

Na sastanku je bilo riječi i o zaštiti djece u oružanim sukobima.

Ministar je podsjetio da je Crna Gora 2006. godine pristupila Konvenciji o pravima djeteta Ujedinjenih nacija, kao i Fakultativnom protokolu o učešću djece u oružanim sukobima, a shodno obavezama preuzetim pristupanjem Konvenciji.

U tom kontekstu, istakao je da Crna Gora podnosi periodične izvještaje Komitetu za prava djeteta UN-a o sprovođenju Konvencije, odnosno o mjerama koje su preduzete za ostvarivanje prava priznatih Konvencijom, kao i o napretku postignutom u uživanju tih prava.

Hatčinson je na sastanku sa Boškovićem pohvalila napore koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ulažu u sprovođenju Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN i izrazila zadovoljstvo zbog doprinosa Crne Gore NATO komandnoj strukturi, kroz poziciju savjetnika SACEUR-a za pitanja rodne ravnopravnosti.

Bonus video: