UNESCO: Pilon u Luci neće uništiti Kotor

UNESCO verifikovao investicije predviđenje biznis planom Luke Kotor a zbog kojeg je SDP srušila bivšu kotorsku vlast
5628 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.02.2020. 15:56h

Crnogorska nacuionalna komisija za UNESCO dobila je pozitivno mišljenje UNESCO-a na Biznis plan preduzeća Luka Kotor ad za narednih 12 godina, a čija je navodna nesuklađenost za zahtjevima te organizacije, bila formalni razlog da SDP u proljeće prošle godine sruši lokalnu vlast opozicionih partija u Kotoru.

Time je Svjetska organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO), potpuno poništila argumentaciju koju je SDP tada predvođena Rankom Krivokapićem, lani koristila u obračunu sa lokalnom upravom Kotora na čijem je čelu bio Vladimir Jokić (Demokrate).

U pismu koje je juče generalna sekretarka Crnogorske komisije za UNESCO Milica Nikolić dostavila izvršnom direktoru Luke Kotor Branku Kovačeviču, stoji da su „upravo dobili pozitivno mišljenje UNESCO-a u odnosu na ovaj dokument (Biznis plan- prim.aut.)“.

„U Zaključcima mišljenja se kaže da je dostavljeni dokument konzistentan sa informacijama koje su predstavljene Reaktivnoj monitoring misiji 2018. te da daje više informacija o predloženim infrastrukturnim radovima koji ne predstavljaju prijetnju za izuzetne univerzalne vrijednosti (Zaštičenog područja prirodne i kultune baštine Kotora – prim.aut.)“- stoji u dopisu Nikolićeve koja je Kovačeviću prenijela službene stavove UNESCO-a u vezi Biznis plana Luke, a koji je on toj organizaciji dostavio 26.marta prošle godine.

U dopisu stoji i da je UNESCO skrenuo pažnju na potrebu da država razmotri strateško upravljanje kruzing turizmom u zalivu Boke Kotorske, ali je to van domašaja i ne odnosi se na Biznis plan Luke Kotor.

Inače, ključni dio tog Biznis plana je izgradnja pilona za privez kruzera u moru na oko 100 metara od završetka aktuelne operativne obale na Luži i postavljanje priveznih plutača za kruzere u akvtorijumu ispred Dobrote, što će zajedno će koštati oko 3 miliona eura. Pilon i privezne plutače za koje je tehnički projekat gotov, značajno će povećati nivo sigurnosti brodova koji borave u Kotoru, posebno u nepovoljnim vremenskim uslovima i omogučiti da Luka istovremeno na siguran vez primi do dva kruzera dušimne 250-300 metara. Doprinijeće i smanjenju zagađenja vazduha od izduvnih gasova iz brodskih pogonskih sistema koji, za razliku od aktuelne situacije kada veliki kruzeri u Kotoru ostaju mahom na sidru uz tzv. dinamičko održavanje pozicije radom mašina, pramčanih i krmenih potisnika, neće biti toliko dugo i intenzivno korišćeni tokom boravka broda u luci.

Gradonačelnik Jokić je kao predstavnik većinskog vlasnika Luke – Opštine Kotor, na Skupštini akcionara lani glasao za usvajanje spornog biznis plana i prihvatanje prioritetne koncesije za upravljanje lukom i akvatorijumom podno zidina Starog grada, a koji je aktuelni menadžment Luke Kotor AD uspio da dobije od Vlade Crne Gore. Prethodna uprava Luke Kotor koju je vodio SDP, to nije uspjela da uradi, ali je stranka Ranka Krivokapića izrazila rezervu prema postignuću lokalne uprave predvođene Jokićem i Borda direktora Luke na čijem je čelu dr Branko Ivanović (tada u SNP), te je izazvala krizu lokalne vlasti.

SDP je tada javno govorila da je taj aranžman protivan svemu što Kotor drži na listi UNESCO-a i da „još niko tako nije krenuo u zatrpavanje mora ispred Kotora” kao Jokić i direktorka Administrativnog sektora Luke Kotor Snežana Jonica, te da su da u provesu dobijanja koncesije za Luku pokazali “drskosti, neznanje i nedomaćinsko gazdovanje povjerenim im dobrima grada Kotora.”

“Ovo je posao za tužioca – zlouptreba dužnosti sa prijetnjom uništenja neobnovljivih prirodnih dobara pod zaštitom UNESCO-a i imovine opštinske kompanije.”- saopštio je 2.aprila prošle godine OO SDP Kotor napominjući da njihovi partneri u tadašnjoj koalicionoj vlasti u Kotoru “vođeni svojim uskopratijskim i ličnim interesima pokušavaju da poharaju najvažniji privredni resurs grada i da za vijek devastiraju najljepši zaliv i kolijevku kulturnog života Crne Gore.”

Kako Jokič i menadžment Luke nisu odustali od zaključenja koncesije, SDP je uskoro i srušio lokalnu vlast kada je odbornica SDP dr Bruna Lončarević 24.aprila prošle godine otvoreno prešla na starnu dotadašnje opozicije i sa kolegama iz DPS, SD, HGI i LP izglasala smjenu gradonačelnika Jokića. Zbog toga je SDP Lončarevićku isključio iz stranke, a Ranko Krivokapič se poslije 17. godina povukao sa mjesta predsjednika te partije. Iako je vlast u Kotoru praktično predala u ruke DPS-a i njjegovih partnera, SDP se međutim, do danas nije sasvim iz nje povukla jer njeni kadrovi i dalje obavljaju funkcije direktora kotorskog Vodovoda, odnosno zamjenika izvršnog direktora Luke, a što je SDP dobila u prethodnoj svojoj koaliciji sa Demokratama, DF, URA i SNP.

SDP se vratila u Skupštinu opštine da traži smjenu menadžmenta Luke koji je dobio blagoslov UNESCO-a

SDP koja je nakon smjene Jokića, zvanično bojkotovala rad SO Kotor koju kontroliše nova većina predvožena DPS-om, prije dva dana se iznenada vratila u ookalni parlament.

Povratak Tene Božović (koja je i zamjenica izvrpnog direktiora Luke) i Gorana Brguljana u odbornike klupe nakon desetak mjesci odsustva, posebno je pozdravio gradonačelnik Željko Aprcović (DPS).

Učestvujući u raspravi, Božović je od predsjednika SO Jova Suđića (DPS) zatražila objašnjenje zašto u dnevni red sjendice nije uvrstio tačku dnevnog reda Izbor i imenovanja, jer je, kako je kazala, vrijeme da se opunomoći predstavnik Opštine Kotor kao većinski vlasnik akcija u AD Luka Kotor, za učešće i odlučivanje na predstojećoj sjednici Skupštine akcionara te firme zakazanoj za 16.mart.

Na toj sjendici bi trebalo da se bira novi sastav Borda direktora Luke u kojem će aktuelna vkast predvođena DPS-om, posmjenjivati kadrove koje je dovela prethodna vlast a u kojoj je učestvovao i SDP.

Božović je zatražila da se odmah imenuje predstavnik Opštine za Skupštinu akcionara (koji i sam moše izglasati sve odluke jer Opđtina ime većinu akcija te firme), kako bi Luka dobila novi menadžment .

“Imajući u vidu da je prethodni gradonačelnik Vladimir Jokić uzrurpirao ovlašćenja Skupštine i prekršio i Zakon o lokalnoj

Bonus video: