Unija taksi prevoznika Crne Gore: Uvesti fiskalizaciju za sve ovdašnje taksiste

“Ustav Crne Gore garantuje jednaka prava za sve. Fiskalizovanjem svih taksi prevoznika zaštitićemo svakog korisnika izdavanjem fiskalnog računa i od udruženja i od preduzetnika”, saopšteno je iz Unije taksi prevoznika
123 pregleda 3 komentar(a)
Taksi, Foto: Zoran Đurić
Taksi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.02.2018. 20:43h

Iz Unije taksi prevoznika Crne Gore saglasni su sa stavom Poreske uprave da svi taksi prevoznici, kako pravna lica tako i preduzetnici budu fiskalizovani.

“Ustav Crne Gore garantuje jednaka prava za sve. Fiskalizovanjem svih taksi prevoznika zaštitićemo svakog korisnika izdavanjem fiskalnog računa i od udruženja i od preduzetnika”, saopšteno je iz Unije taksi prevoznika.

U suprotnom, kako su istakli, desiće se da pravna lica izdaju fiskalni račun za taksi uslugu, samostalni preduzetnici to ne urade i tako bi svakog građanina, koji koristi taksi taksi uslugu doveli u zabludu.

“Situacija je identična kao i u prehrambenoj industriji, gdje postoje PDV obveznici i STR radnje, koje su paušalni obveznici. I jedni i drugi su fiskalizovani, bilo gdje da kupite proizvod dobićete fiskalni račun. Kolege iz Strukovnog sindikata su već pozdravili odluku Poreske uprave da se fiskalizuju pravna lica i naglasili da ukoliko bude neophodno da će i oni rado prihvatiti fiskalizaciju”, naveli su iz Unije.

Istakli su da u svim gradovima u Crnoj Gori postoje samostalni preduzetnici, koji imaju više od jednog vozila, kojim taksiraju, a paušalno plaćaju porez i direktno nanose štetu poreskom sistemu Crne Gore izbjegavajući da preregistruju svoje poslovanje i uđu u sistem PDV-a. Na nedavnom sastanku u Poreskoj upravi dogovoreno je da taksi prevoznici neće biti obavezni da od prvog marta izdaju fiskalne račune mušterijama, kao što je ranije bilo predviđeno. Do sastanka je došlo na insistiranje članova Unije taksista Crne Gore, a dogovoreno je da se fiskalizacija odloži do pronalaženja rješenja koje će biti u korist kako države, tako i taksi prevoznika.

Bonus video: