Unija taksista podržava novine, tvrde da se time neće suzbiti divlje taksiranje

"Očekujemo da će ministarstvo i Vlada prepoznati i ozbiljno doživjeti naš apel kako bi preduprijedili gašenje preduzeća ili povećavanje stope sive ekonomije”, saopšteno iz Unije taksista
1773 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od protesta taksista, Foto: Luka Zeković
Sa jednog od protesta taksista, Foto: Luka Zeković

Unija taksista iz više crnogorskih gradova tvrdi da izmjenama i dopunama zakona o prevozu u drumskom saobraćaju neće dovesti do suzbijanja sive ekonomije u toj djelatnosti, iako je to jedan od glavnih razloga zbog kojih se mijenja zakon.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je “Vijestima” saopštilo da su nova zakonska rješenja pripremili nakon što su taksi prevoznici zahtijevali uklanjanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije i da su u radnoj grupi bili i predstavnci taksi udruženja.

“Predloženi zakonski tekst neće donijeti suštinska unapređenja jer se u maloj mjeri bavi „divljim“ prevozom. Naprotiv, pojedina rješenja će dodatno iskomplikovati ionako otežan poslovni ambijent u kojem poslujemo mi koji svoje biznise doživljavamo ozbiljno i odgovorno prema klijentima i državi kroz izmirivanje svojih obaveza. Godinama unazad upozoravamo da neadekvatna zakonska regulativa koja nam otežava poslovanje može rezultirati ili gašenjem preduzeća koja u takvim uslovima ne mogu da budu održiva i opstanu, ili da se, u borbi za opstanak, privrednici okreću ka mehanizmima koji se mogu okarakterisati kao „siva zona“, kazali su iz Unije taksista u dopisu dostavljenom “Vijestima”.

Brojna ograničenja koja novi predlog zakona predviđa, kako tvrde, zaobići će najveći broj ilegalnih prevoznika koji nikada nijesu ni razmišljali da svoje poslovanje usklade sa pozitivnim propisima, pa će oni nastaviti da nanose štetu profesiji i državnoj kasi.

Oni su naveli da su saglasni u potpunosti sa predloženim rješenjima, jer su svjesni da vremenom i usluge koje pružaju građanima i turistima moraju povećavati nivo kvaliteta. Ali, ističu da je preduslov za to da se posluje u zdravom poslovnom ambijentu.

“Javna rasprava i vremenski period koji joj je prethodio bili su prilika da se adekvatno interveniše na onaj dio zakona koji nas, neshvatljivo, onemogućava da možemo preuzeti putnika sa teritorije druge opštine ako je takva vožnja unaprijed ugovorena. To je realna potreba, imajući u vidu teritorijalnu blizinu naših gradova i njihovu međusobnu povezanost. Ostali smo uskraćeni za adekvatan odgovor zbog čega je ministarstvo ostalo imuno na objektivnu argumentaciju koju smo predočili tokom trajanja javne rasprave”, kazali su taksisti.

Dodali su da se može napredovati samo ako se ustanove ista pravila za sve i na taj način ostvari pretpostavka za fer tržišnu utakmicu.

“U tom smislu, ministarstvo i drugi nadležni organi znaju da smo podržali svaku ideju od koje smo mogli očekivati napredak, kao što su uvođenje „TX“ registarskih oznaka ili uvođenje fiskalnih kasa i fiskalizacija taksi prevoznika. Zato očekujemo da će ministarstvo i Vlada prepoznati i ozbiljno doživjeti naš apel kako bi preduprijedili gašenje preduzeća ili povećavanje stope sive ekonomije”, zaključili su taksisti.

Bonus video: