Uništava žbunove kao surlaš palme: Šimširov moljac pravi pustoš u Beranama

“Vijestima” je u Službi za zaštitu životne sredine pri Opštini Berane potvrđeno da je azijska gusjenica za sada nepoznatim putevima stigla na sjever, a da se po Beranama raširila na čitavom gradskom području
3215 pregleda 1 komentar(a)
Šimširov moljac pojede i 45 listova dnevno
Šimširov moljac pojede i 45 listova dnevno

Poljoprivredne apoteke u Beranama proteklih dana prepune su građana koji pokušavaju da nabave preparate, kako bi se izborili protiv azijskog, ili šimširovog moljca, čija najezda prijeti da desetkuje žbunove u baštama, ali i da se proširi i na druge djelove Crne Gore.

Kada je prije nekoliko dana došao iz inostranstva na odmor u rodni grad, jedan Beranac je, sjedeći u dvorištu svoje kuće, primijetio da sa višedecenijski starim šimširima nešto nije u redu i da se iz dana u dan sve više suše.

Kada je primijetio da se sa šimširima u susjednom dvorištu dešava isto što i sa njegovima, shvatio je da je stvar ozbiljnija.

“Pomislio sam najprije na dječje nestašluke, odnosno da su djeca nečim polila šimšire. Međutim, saznao sam za veliku najezdu šimširovog moljca koji je toliko napadan, da u stadijumu gusjenice uništava i pojede šimšir za svega nekoliko dana”, priča on.

Tek kada je pošao u poljoprivrednu apoteku po savjet, vidio je da ljudi masovno kupuju sredstva protiv opasnog štetočine, što je bio siguran znak da je napast zvana azijska gusjenica stigla iz zapadne Evrope i na sjever Crne Gore.

“Kupio sam prskalicu i sredstvo koje mi je preporučeno, i već poslije prvog prskanja koje sam obavio nakon zalaska sunca, ujutru sam ispod šimšira našao na stotine gusjenica i hiljade uništenih larvi”, kaže on.

“Vijestima” je u Službi za zaštitu životne sredine pri Opštini Berane potvrđeno da je azijska gusjenica za sada nepoznatim putevima stigla na sjever, a da se po Beranama raširila na čitavom gradskom području.

“Primili smo više poziva građana i izlaskom na teren utvrdili smo da se radi o takozvanoj azijskoj gusjenici ili šimširovom moljcu. Što se prije primijeti, veće su šanse da se biljka spasi. Zbog toga upućujemo apel svim građanima koji imaju šimšire u svojim dvorištima da provjere u kakvom su stanju. Ako su napadnuti, to nije teško primijetiti i treba domah preći na hemijski tretman”, kazali su iz Službe.

Oni su naveli da je riječ o štetočini koja šimšire uništava slično tome kako surlaš uništava palme.

“Radi se o nevjerovatno progresivnom insektu. U stanju je da čitave zasade šimšira tako uništi, da poslije njih šimšir izgleda suv, kao da je poliven vrelom vodom. Ovaj apel zbog toga treba shvatiti ozbiljno, i naravno, treba provjeriti šta se dešava u drugim, susjednim gradovima i u čitavoj Crnoj Gori gdje ima šimšira, jer se radi o ukrasnoj biljci koje ima kako na sjeveru, tako i na primorju”, kažu u beranskoj Službi za zaštitu prirode.

Podsjećaju da je u Dubrovniku prije sedam godina štetočina napravila pravu pustoš od šimšira.

“Azijska gusjenica je u zapadnoj Evropi prvi put primijećena 2006. godine, a u našem regionu, u Hrvatskoj 2012. i u Srbiji 2014. Sada je, evo, stigla i u našu državu, a to se obično dešava, odnosno prenosi putem sadnog materijala”, kazali u beranskoj službi.

U jednoj od najpoznatijih poljoprivrednih apoteka u Beranama, novinar Vijesti zatekao je veliki broj građana koji su trgovali sredstva za uništavanje šimširovog moljca. Stručnjak u toj apoteci preporučuje sredstvo “fastac 10 AC”: “Imamo povratnu informaciju od mušterija da se ovaj preparat pokazao kao jako efikasan. Koristi se tako što se sveg pet mililitara miješa sa deset litara vode i zatim prskalicom nanosi na šimšir”, kažu u apoteci.

Oni preporučuju i da se nakon toga proprati nekoliko dana šta se dešava sa biljkom, odnosno da li je napast uništena, a da se zatim prskanje ponovi i to tako što se taj preparat miješa sa nekim preparatom za prihranu, što će, kako savjetuju, biljci pomoći da preboli bolest i da se brže oporavi.

Bonus video: