Uništena Vrata Crne Gore: Jedni grade, drugi ruše i kradu

Pokušaj da se nekadašnja divlja deponija na samom ulasku u Virpazar kultiviše i pretvori u turistički inforamtivni centar propao je zbog lopova
201 pregleda 8 komentar(a)
Zlatko Vujotić, Virpazar, Foto: Facebook
Zlatko Vujotić, Virpazar, Foto: Facebook
Ažurirano: 28.06.2012. 12:55h

Pokušaj grupe ekologa i entuzijasta okupljenih u konobi "Badanj" da nekadašnju divlju deponiju na samom ulasku u Virpazar kultivišu i pretvore u turistički inforamtivni centar, propao je zbog lopova.

Autobusko stajalište sazidano od kamena, stabla masline, ali i nekoliko agruma skoro su uništeni. Samo je još čitava kamena info-kućica.

Ekipa koja je prije dvije godine pokrenula akciju čišćenja Skadarskog jezera "Ispliva nam obraz" željela je na tom mjestu da napravi "Vrata Crne Gore". Idejni tvorac tog rješenja je Podgoričanin Zlatko Vujotić, a Nacionalni parkovi i Mjesna zajednica Crmnica dali su im dozvolu.

"Vrata Crne Gore" danas

Kada je zidanje stajališta i kućice, za što je materijal obezbijedio "Transpetrol" završeno, firma “Kalija” im je dala stabla masline i agrume. Početna ideja bila je da na tom mjestu turistički poslenici, bez nadokande izlažu svoje proizvode, suvenire, hranu i tako prezentuju crnogorsku privredu i turizam.

Kompletan posao završen je prošlog juna, ali su "djelovi" vrlo brzo počeli da nestaju. Prošle godine lopovi su odnijeli sistem za navodnjavanje, zbog čega se dio biljaka osušio.

Ukradeni su kablovi za struju i osvjetljenje, suveniri koji su bili izloženi kao postavka, a prije par dana neko je uspio da ukrade i velika stabla masline, koja su bila obzidana kamenom.

"Jedino nije ukraden vjetrogenerator, vjerovatno zbog toga što je na visokom drvenom stubu. Postavlja se pitanje vrijedi li bez ikakvog interesa ulagati u nešto što je svačiji interes. Mi smo željeli turistima da prikažemo jedan autentični crnogorski kutak, sazidali stajalište od kamena, sve uredili, ali zaludu”, kazao je Vujotić “Vijestima”.

Nenad Petranović, poznatiji kao Badanj, jedan od onih koji su učestvovali u oplemenjivanju ovog kutka, razočaran je epilogom:

“Kakvo je stanje u Viru, tako je u cijeloj državi. Mjesto gdje je nekad bila deponija uredili smo, dok nadležni čekaju da gora ozeleni kako bi im smeće pošlo u hajduke”, kazao je Petranović “Vijestima”.

Bonus video: