Univerzitet Crne Gore kaska iza prištinskog

Iz Rektorata odgovore o rangiranju Vebometriksa obećali za avgust, nakon kolektivnog odmora
179 pregleda 6 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2018. 19:34h

Iako je Univerzitet Crne Gore (UCG) od januara uznapredovao 69 mjesta na Vebometriksovoj rang-listi univerziteta, pa je sada na 3.331 mjestu, i dalje je skoro 1.000 mjesta lošije rangiran u odnosu na jul 2017.

Od UCG su lošije rangirani makedonski i albanski univerziteti, dok državne ustanove zemalja okruženja, uključujući i Univerzitet u Prištini na albanskom jeziku, imaju bolje pozicije u odnosu na crnogorsku.

Prethodno rangiranje rađeno je u januaru i UCG je tada bio na 3.380 poziciji, dok je u julu 2017. godine bio na 2.370. mjestu od ukupno 11.992.

Pad su ubilježila i druga dva crnogorska univerziteta, pa je UDG na 10.002 poziciji (u januaru bio na 9.709.), a Mediteran na 11.221 (u januaru bio na 10.851. poziciji).

Sa UCG je juče “Vijestima” odgovoreno da su od “od 23.jula do 27.avgusta na kolektivnom odmoru”

“Sve informacije ćete dobiti nakon odmora”, saopštili su sa te visokoškolske ustanove.

Vebometriks (Webometrics) rangiranje svjetskih univerziteta je inicijativa Cybermetrics Lab - istraživačke grupe koja pripada najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji Superior de Investigaciones Científicas, a među prvim istraživačima je u Evropi. Mira Popović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da UCG “drži trend ‘jedan korak, dva koraka nazad’ kad je riječ o rangiranju na mjerodavnim listama”.

“Naime, pomak koji se s mukom ubilježio u 2017., anuliran je još kroz februarske rezultate Vebometriksa i sadašnji rast ne može sakriti činjenicu da je UCG u odnosu na jul 2017. lošije rangiran za skoro 960 mjesta. Posebno je zabrinjavajući, iako nas ne iznenađuje, pad za blizu 900 mjesta u kategoriji otvorenosti. Podsjećanja radi, ovo je kategorija u kojoj je UCG prije godinu i po bio na 2195.mjestu a sada drži 10.473 mjesto, odnosno ukupni pad je blizu 8.300 mjesta”, kazala je Popović.

Prema njenim riječima, ovakav rezultat se poklapa i sa nalazima CGO-a, o sve većoj zatvorenosti rukovodstva UCG.

“Ili fingiranju poštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama kroz iznalaženje kreativnih načina interpretacije da se tražene informacije skriju, a nema riječi ni i o proaktivnosti u objavljivanju informacija od javnog značaja. Konačno, ovo je i odraz nedostatka volje da se ova visokoobrazna ustanova vodi na odgovoran način i da se problemi pošteno identifikuju i rješavaju umjesto što se gomilaju i što se sam UCG, posebno pojedinim odlukama koje se odnose na izbore u zvanja, dodatno urušava”, zaključila je Popović.

Bonus video: