Upis na fakultet čekaju godinu

Đaci rezultate u Britaniji dobijaju tek u avgustu, a tada je upis brucoša na fakultete u Crnoj Gori praktično završen
297 pregleda 6 komentar(a)
studenti Velika Britanija (novina), Foto: Residence
studenti Velika Britanija (novina), Foto: Residence
Ažurirano: 30.03.2016. 19:28h

Đaci koji srednju školu završe u Velikoj Britaniji ne mogu iste godine da se upišu na fakultete državnog Univerziteta, a neke od stečenih diploma nijesu ni priznate u Crnoj Gori.

Ana Jakić-Vilford iz agencije "London Bridge" pojasnila je da đaci ne mogu da se upišu, jer rezultate školovanja na prestižnim britanskim ustanovama dobijaju u avgustu, kada su praktično sva mjesta na Univerzitetu Crne Gore popunjena.

Dodatni problem je, tvrdi, što neki đaci moraju da polažu i maturski ispit.

“Zahtijevamo od Ministarstva prosvjete da se pozabavi ovim pitanjem, te da omogući učenicima da ne polažu našu maturu“, rekla je ona.

Ispitni centar Crne Gore i Agencija “London Bridge”, u saradnji sa “The Headmasters and Headmistresses Conference“ (HMC) iz Velike Britanije, već šest godina sprovode program stipendiranja crnogorskih srednjoškolaca.

Jakić-Vilford kaže da je tridesetak HMC stipendista potpisalo peticiju koju su uputili Ministarstvu prosvjete, zahtijevajući da im se britanske diplome priznaju i da Univerzitet ostavi nekoliko mjesta za upis brucoša koji žele da ostanu u Crnoj Gori.

U programu HMC-a učestvuje oko 50 učenika, međutim iste probleme imaju i đaci koji se u okviru drugih programa školuju u Velikoj Britaniji, kaže ona.

Naglašava đaci iz Crne Gore rijetko nastavljuju školovanje u Britaniji nakon završetka srednje škole, već da se oko 90 odsto njih vraća u Crnu Goru.

Jakić-Vilford kaže da se nekoliko učenika, koji su i dalje u britanskim školama, raspitivalo o mogućnostima upisa na na šim fakultetima, ali da im je rečeno da se u avgustu ne mogu upisati.

Predstavnici učenika, među kojima je bila i Jakić-Vilford, nedavno su razgovarali sa ministrom prosvjete Predragom Boškovićem.

Ona je kazala da je Bošković istakao da će, u okviru svojih ingerencija, preduzeti korake u cilju rješavanja problema.

Prirodnjačka diploma veći problem

Jakić-Vilford je kazala da se prema britanskom školstvu učenici mogu opredijeliti za jednu od dvije vrste diploma. Najčešća opcija đaka koji žele da izučavaju društvene nauke je IB (International Baccalaureate), prema kojoj prate između šest i sedam predmeta. U Crnoj Gori ta diploma je prihvaćena, ali ne i za prirodne nauke.

"Fenomenalni učenici koji se opredjeljuju za prirodne nauke većinom upisuju A level, kojim je predviđeno izučavanje četiri predmeta. Ako se vrate u Crnu Goru obavezni su da polažu maturski".

Bonus video: