Upis u Ekonomsku školu: Uzalud prosjek ocjena, uzalud rang lista - važna je veza

Revoltiran što nije uspjela da se upiše u željenu školu, Mladen Bulatović je kćerku upisao u Ekonomsku školu, ali u Novom Sadu
1196 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 04.10.2012. 17:23h

Podgoričanka Jovana Bulatović nije uspjela da se upiše u prvi razred Ekonomske škole "Mirko Vešović", a njen otac Mladen tvrdi da je to pošlo za rukom i djeci sa slabijim uspjehom.

Bulatović je ispričao “Vijestima” da je Jovana imala vrlo dobar uspjeh u osnovnoj školi, da je prilikom upisa bila 16. ispod crte na smjeru tehničar marketinga i trgovine, a da je upisano 26 đaka više nego što je planirano.

To, praktično, znači da je uprava Ekonomske škole upisala najmanje desetoro đaka koji su imali manje bodova od Jovane.

Revoltiran što nije uspjela da se upiše u željenu školu, Bulatović je kćerku upisao u Ekonomsku školu, ali u Novom Sadu.

Da Jovanu i njenog brata ne bi razdavajao, Bulatović je iz OŠ "Vladimir Nazor" ispisao i sina, a potom ga upisao u školu u Novom Sadu.

Bulatović je istakao da ga najviše boli ”saznanje” da su djeca ispod crte “upisana po nalogu ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića i direktivi vladajuće partije”, a da se pri tom nije vodilo računa o uspjehu.

"Pitam ministra da li je to radio zbog ovih izbora? Kako su on i direktor Branislav Đukić upisali preko konkursa 26 učenika na tom smjeru, kad je moja kćerka bila šesnaesta ispod crte i vrlo dobar đak, a upisivali su đake sa dovoljnim uspjehom?", kazao je Bulatović

"Pitam ministra da li je to radio zbog ovih izbora? Kako su on i direktor Ekonomske Branislav Đukić upisali preko konkursa 26 učenika na tom smjeru, kad je moja kćerka bila šesnaesta ispod crte i vrlo dobar đak, a upisivali su đake sa dovoljnim uspjehom?", kazao je Bulatović.

Odgovor na to pitanje juče je bilo nemoguće dobiti od Đukića, jer nije odgovarao na pozive i SMS poruke "Vijesti".

Prije dvadesetak dana, "Vijestima" su se anonimnim pismom obratili roditelji čija se djeca nijesu uspjela upisati u prvi razred, optuživši Đukića i Stijepovića da su upisali stotinjak učenika više nego što je bilo planirano, vodeći računa i o partijskoj pripadnosti.

Iz Ministarstva su to negirali, a Đukić je "Vijestima" tada kazao da roditelji onih učenika koji su imali odličan ili vrlo dobar uspjeh, a nijesu upisani, ne bi bili anonimni, nego bi s punim pravom dali ime i prezime i tražili pravdu.

Bulatović tvrdi da tada nije reagovao jer je bio u inostranstvu.

"Čitao sam da je Đukić izjavio da bi se neko od anonimnih roditelja javio da ima argumenata... Ja sam jedan od tih... Tada nijesam bio u zemlji, ali sada mogu, ukoliko žele, sa njima da razgovaram čak i pred kamerama. Imao bih mnogo šta da ispričam", kazao je Bulatović.

On tvrdi da je , iz izvora bliskih školi, saznao da je na smjeru gdje je konkurisala i njegova kćerka upisano 26 đaka preko broja i da u jednom odjeljenju ima 40, a u preostala dva po 38 učenika.

Bulatović je kazao da je konkursom traženo 90 učenika, a upisano 126.

"Na rang-listi je bila 106-a, što znači da je bila šesnaesta ispod crte. Očekivao sam da će škola otvoriti još neko odjeljenje ili proširiti postojeća, tako što će primiti određeni broj učenika ispod crte, te dokumenta nijesmo ni podizali", kazao je Bulatović.

Drugog upisnog roka, međutim, nije bilo, a Bulatović je, u međuvremenu, saznao da je škola "preko veze" primala djecu.

Slavoljub Stijepović

"Privrednik sam i nijesam član nijedne partije, niti želim da budem, smatrao sam da kao građanin Crne Gore koji je uložio čitav život ovdje, mogu regularno da upišem dijete u školu", kazao je Bulatović.

On tvrdi da nije uspio da stupi u kontakt sa direktorom, a kasnije ni sa ministrom.

Tvrdi da mu je u Ministarstvu rečeno da nema šanse da se dijete upiše u Ekonomsku.

Nakon saznanja da slobodnih mjesta nema u Gimnaziji i Trgovinskoj školi, spakovao je kofere i pošao za Novi Sad.

Đukić je u više navrata odbio da odgovori “Vijestima” ko je i po kojim kriterijumima upisao 90-ak đaka više nego što je bilo predviđeno, ako to nije učinjeno po listi DPS-a i diskrecionom pravu ministra prosvjete.

Upisana u Novom Sadu bez problema

"Niko me nije pitao da li sam Srbin ili Crnogorac, iako sam Crnogorac prije nego što su ovi došli na vlast. Niko me nije pitao ni gdje radim, ni zašto sam došao. U svojoj državi ne mogu dijete regularno upisati u srednju školu. Šta bi da mi je nešto više trebalo"

Bulatović je ispričao da je preko interneta saznao broj Ekonomske škole u Novom Sadu, gdje su mu u telefonskom razgovoru kazali da donese dokumenta i da će njegovo dijete bez ikakvih problema biti upisano.

"Mnogi su me ovdje pitali da li sam platio da mi se dijete upiše u Novom Sadu. Nijesam platio ništa, osim takse od 2.000 dinara.

Niko me nije pitao da li sam Srbin ili Crnogorac, iako sam Crnogorac prije nego što su ovi došli na vlast.

Niko me nije pitao ni gdje radim, ni zašto sam došao. U svojoj državi ne mogu dijete regularno upisati u srednju školu.

Šta bi da mi je nešto više trebalo", kazao je Bulatović.

Galerija

Bonus video: