Uplaćena značajna sredstva za saniranje šteta

Francuska odobrila 10.000 eura pomoći, Podgorička banka uplatila 45.000, a Sistem UN-a 9.000 eura
0 komentar(a)
Platije snijeg, Foto: Boris Pejović
Platije snijeg, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2012. 10:00h

Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Francuske je donijelo odluku da odmah odobri 10.000 eura pomoći Crnoj Gori i time doprinese akcijama pružanja pomoći i evakuisanja stanovništva kojima rukovode službe civilne bezbjednosti, posebno akcijama usmjerenim ka stanovništvu u opsanosti u udaljenim krajevima i u planinama na sjeveru zemlju.

"Francuska ambasada će se bez odlaganja dogovoriti, u tijesnoj saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija i Centrom za vanredne situacije, o prioritetnom materijalu koji za ovu priliku treba nabaviti", navodi se u saopštenju Vlade.

Pomoć, kako se navodi, stiže na zahtjev za međunarodnom pomoći koje su crnogorske vlasti uputile 12. februara zemljama članicama NATO-a.

Podgorička banka izdvojila 45.000 eura pomoći

Podgorička banka izdvojiće 45.000 eura pomoći za ublažavanje posljedica izazvanih elementarnim nepogodama.

"Osim direktne pomoći opštinama banka je značajan iznos novca donirala posredstvom Udruženja banaka Crne Gore, a otvoren je i posebni račun na koji svi koji žele da pomognu mogu uplati nova. Broj računa je 550-12970-70", saopšteno je iz Podgoričke banke.

Pomoć u novcu i hrani i od UN-a

Sistem Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori obezbijedio je pomoć od 9.000 eura za najugroženije porodice u opštinama Berane, Andrijevica i Plav.

Agencije Ujedinjenih nacija - UNHCR, UNDP i UNICEF, obezbijedili su 342 paketa hrane koji će, uz zalihe higijenskih artikala, ćebadi i dušeka, biti podijeljeni najugroženijima u saradnji sa Danskim komesarijatom za izbjeglice, njemačkom nevladinom organizacijom HELP i Upravom za zbrinjavanje izbjeglica.

"Pomoć je namijenjena za oko 350 najugroženijih porodica, raseljenih i lokalnih, u opštinama Berane, Andrijevica i Plav, odabranih na osnovu zahtjeva iz lokalnih kriznih štabova i naše evidencije", kazao je Aleksandar Čađenović iz agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

Prvom fazom dostave pomoći obuhvaćeno je 140 porodica sa ukupno 670 članova, u izbjegličkim naseljima Rudeš 1, Rudeš 2 i Riversajd u Beranama. Nakon toga, zaposleni u agencijama UN, u saradnji s partnerima, nastaviće podjelu pomoći za 210 porodica sa ukupno 600 članova u teže pristupačnim naseljima u opštinama Berane, Andrijevica i Plav.

Bonus video: