UPNC: Novinari da odlučno brane profesiju

“U momentu kada postoji ogroman broj medija, a novinarski zanat je doveden na najniže grane otkad postoji na ovim prostorima, novinari moraju učiniti dodatni napor i dati puni doprinos oporavku crnogorskog novinarstva”
0 komentar(a)
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
pisanje, zapisivanje, učenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.01.2015. 12:00h

Udruženje profesionalnih novinara Cetinja (UPNC) pozvalo je kolege da hrabro i odlučno odbrane tu profesiju, a osnivače i vlasnike medija da radnicima poboljšaju radne i životne uslove.

Iz te organizacije su, povodom 23. januara-Dana novinara Crne Gore, pozvali osnivače i vlasnike medija da svojim radnicima obezbjede uslove za nesmetan rad bez pritisaka. “U momentu kada postoji ogroman broj medija, a novinarski zanat je doveden na najniže grane otkad postoji na ovim prostorima, novinari moraju učiniti dodatni napor i dati puni doprinos oporavku crnogorskog novinarstva”, navodi se u saopštenju UPNC.

Ocjenjuje se da se svi medijski radnici moraju zajedno oduprjeti urušavanju ugleda profesije u cilju dobijanja povjerenja njihovih korisnika. U Udruženju smatraju da je sloboda medija jedno od temeljnih ljudskih prava i da cjelokupna javnost mora aktivno da je brani.

“Uloga u društvu nije da sami sebi dijelimo nagrade, organizujemo komemorativne skupove ili zakuske, zastupamo nečije političke interese ili interese moćnika, već da odgovorno informišemo i jačamo kritičku svijest”, kaže se u saopštenju.

Uz čestitku povodom proslave Dana novinara, iz UPNC su pozvali na poštovanje Kodeksa i podsjetili na ulogu novinara. “Među novinarima u Crnoj Gori ima i onih koji se’’bave’’ novinarstvom ili su’’sasvim slučajno’’ postali novinari, ali to ne može biti smetnja onima koji u potpunosti razumiju što znači biti novinar i koja je njihova uloga u razvoju demokratije i zaštiti ljudskih prava i sloboda”, zaključili su iz te novinarske organizacije.

Bonus video: