Uprava carina pokrenula info Portal namijenjen građanima

Kako dodaju, "u dijelu informacije za putnike su postavljene najbitnije informacije u pogledu unosa i iznosa gotovog novca, unosa ljekova, iznošenja kulturnih dobara i umjetnina, unosa hrane, bilja i biljnih proizvoda, životinja i kućnih ljubimaca, oružja i municije , kao i informacije o zabrani prometa CITES vrstama bez dozvole"
873 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2020. 15:59h

Uprava carina je uvela novi moderan informativni servis prilagođen svim uređajima, putem kojeg se fizička lica mogu na lak i brz način informisati o carinskim procedurama, saopšteno je iz te ustanove.

"Dana 20.01. 2020. godine pokrenut je novi Info portal Uprave carina dostupan na linku http://info.carina.co.me/ putem kojeg će građani, konkretno fizička lica biti u mogućnosti da se informišu o carinskim procedurama u oblasti trgovine putem interneta i plaćanju carinskog duga po tom osnovu. Na info portalu je dostupan carinski kalkulator putem kojeg fizička lica mogu brzo i jednostavno izračunati iznos carinskih dažbina za robu koju su poručili putem interneta", navodi se u saopštenu.

Kako dodaju, "u dijelu informacije za putnike su postavljene najbitnije informacije u pogledu unosa i iznosa gotovog novca, unosa ljekova, iznošenja kulturnih dobara i umjetnina, unosa hrane, bilja i biljnih proizvoda, životinja i kućnih ljubimaca, oružja i municije , kao i informacije o zabrani prometa CITES vrstama bez dozvole. Takođe dostupne su informacije o robi koja može biti predmet oslobođenja od plaćanja carine i PDV-a i uslovima za ostvarivanje ovih oslobođenja".

"Posjetioci ovog portala će takođe imati mogućnost uvida u odgovore na najčešće postavljena pitanja (FAQs) koje pripremaju nadležne organizacione jedinice Uprave carina, a koje će se redovno ažurirati", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: