Uprava: Piletina kompanije "Ptuj" u Crnoj Gori bezbjedna

130 pregleda 7 komentar(a)
Piletina, meso, hrana, uvoz hrane, namirnice
Piletina, meso, hrana, uvoz hrane, namirnice
Ažurirano: 18.04.2017. 18:38h

Ne postoji mogućnost da se na tržištu Crne Gore nađe nebezbjedna serija pilećeg mesa, jer se u Crnu Goru ne uvozi svježe živinsko svježe meso iz fabrike Perutnina Ptuj Pipo d.o.o. Čakovec, Hrvatska, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, ranije se saopštilo da je povuklo pileća prsa s kostima bez kože, slovenačkog proizvođača “Perutnine Ptuj” zbog salmonele.

Kako se navodi kompanija Perutnina Ptuj obavlja djelatnost klanja i rasijecanja živine u većem broju odobrenih objekata koji se nalaze na području više država u okruženju, a koje posluju u sklopu više subjekata, odnosno firmi.

Dodaje se da se u Crnu Goru uvozi živinsko meso proizvođača "Perutnina Ptuj" iz sledećih objekata i država:

  • Perutnina Ptuj, D.D. Potčeva cesta 10. Ptuj (broj objekta SI 71) Slovenija, zamrznuto živinsko meso;
  • Perutnina Ptuj, D.O.O. Srbac (broj objekta BA K -3-032) Bosna i Hercegovina, zamrznuto živinsko meso;
  • Perutnina Ptuj, A.D. Topiko, Petefi brigade 2, Bačka Topola (broj objekta RS 02010) Srbija, svježe živinsko meso.

"U 2017. godini, iz ovih objekata proizvođača "Perutnina Ptuj", uvezeno je meso u ukupnoj količini od 214.889 kilograma - 12 pošiljki zamrznutog živinskog mesa i proizvoda od živinskog mesa iz Slovenije, 3 pošiljke zamrznutog živinskog mesa iz Bosne i Hercegovine i 30 pošiljki svježeg živinskog mesa iz Srbije. Sve pošiljke su podvrgnute obaveznim pregledima od strane granične veterinarske inspekcije i proglašene zdravstveno bezbjednim za stavljanje na tržište Crne Gore", saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Savjetuju potrošačima da obrate posebnu pažnju pri kupovini svježeg ili zamrznutog živinskog mesa.

"Ova vrsta mesa zbog svojih svojstava spada u vrlo kvarljivo meso, ukoliko se ne čuva na propisanoj temperaturi - svježe na najviše +40C a duboko zamrznuto na -180C. Ukoliko potrošači primijete bilo kakve promjene boje, mirisa ili posumnjaju u temperaturni režim čuvanja i izlaganja živinskog mesa potrebno je da to odmah prijave nadležnim organima u cilju otklanjanja nepravilnosti u određenim prodajnim objektima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: