Uprava policije apelovala na vozače i ostale učesnike u saobraćaju

Načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Upravi policije, Dragan Gorović, rekao je da će službenici saobraćajne policije pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju, a posebnu pažnju posvetiće kontroli vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola
4065 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Tyrereviews
Ilustracija, Foto: Tyrereviews

Uprava policije apelovala je na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da za novogodišnje i božićne praznike poštuju propise i nastoje da rizična i opasna ponašanja prepoznaju i izbjegavaju.

Načelnik Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja u Upravi policije, Dragan Gorović, rekao je da će službenici saobraćajne policije pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju, a posebnu pažnju posvetiće kontroli vozača koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

On je kazao da se svake godine, u periodu oko novogodišnjih i božićnih praznika, na putevima u Crnoj Gori dogodi veliki broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama.

Kako je naveo, najčešći uzroci nezgoda su nepažnja vozača, vožnja pod dejstvom alkohola, neprilagođena brzina i drugi prekršaji povezani sa nepoštovanjem saobraćajnih propisa.

„Takođe, otežano odvijanje saobraćaja u zimskim uslovila, usljed magle ili leda, poledice i snijega na kolovozu, mogu dodatno uticati na povećani broj saobraćajnih nezgoda“, dodao je Gorović.

On je savjetovao vozače da brzinu kretanja vozilom prilagode uslovima i stanju na putu i poštuju ograničenja brzine kretanja vozilom, propisana zakonom.

Vozači, kako je kazao, treba da izbjegavaju konzumiranje alkoholnih pića ako će nakon toga da upravljaju vozilom.

„Vozači treba da planiraju bezbjedan povratak do krajnjeg odredišta, tako što će zamoliti nekoga u društvu koji ne pije, da ih bezbjedno odveze. Ako ste ipak konzumirali alkohol, pozovite taksi, prijatelja ili člana porodice da vas odveze do planiranog odredišta“, poručio je Gorović.

On je poručio vozačima da ukoliko uoče drugog vozača na putu koji nekontrolisano upravlja vozilom i suprotno saobraćajnim propisima, ili sumnjaju da je pijan, ne oklijevaju i obavijeste policiju na broj telefona 122.

Vozači, kako je istakao, treba da drže dovoljno odstojanje od vozila koje se nalazi ispred njih, kako bi mogli blagovremeno da reaguju u iznenadnim situacijama i tako izbjegnu saobraćajni nezgodu.

Kako je dodao, vozači tokom vožnje moraju da budu strpljivi i tolerantni.

Gorović je savjetovao vozače da poštuju i ostale saobraćajne propise, jer će samo na taj način smanjiti rizik od saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama.

On je apelovao na vozače i ostale učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise

Samo na taj način, kako je naglasio, smanjiće rizik od saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama, dok opasnim i neodgovornim ponašanjem ugrožavaju ne samo svoj život, već i živote saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

Iz Uprave policije poželjeli su građanima uspješnu i bezbjednu narednu godinu, uz napomenu da se poštovanjem propisa poštuje život, od kojeg ništa ne smije biti važnije i vrijednije.

Bonus video: