Uprava "Rade" pita Vladu: Imate li drugi plan sa fabrikom?

Iz Vlade su vlasniku fabrike, Eurofondu, poručili da treba da razmotri kako da obezbijedi pretpostavke za dobijanje kredita
51 pregleda 2 komentar(a)
Bjelasica Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Bjelasica Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.03.2017. 19:38h

Uprava Bjelasice Rade potvrdila je da fabrici nije dodijeljen kredit iz Abu Dabi fonda, iako su ugovor potpisali prije gotovo godinu. Iz Vlade su vlasniku fabrike, Eurofondu, poručili da treba da razmotri kako da obezbijedi pretpostavke za dobijanje tog kredita.

Izvršna direktorica Rade Tamara Lakićević kazala je da je izgovor da se fabrici ne da kredit prvo bio lex specialis, pa blokada računa firme “od strane tada novog ministra finansija Raška Konjevića”.

“Onda su se čekali izbori, pa redom, naš scenario. Obavili smo razgovore sa aktuelnim ministrom, uz prisustvo predstavnika vlasnika i sindikata na ovu temu. Na posljednjem sastanku nam je rečeno da najprije treba vlasnik da investira u Radu (što je učinjeno prošle godine u visini od 820.000,00 dokapitalizacije, po jednom sličnom dogovoru), pa će se onda razmišljati o kreditu”, rekla je “Vijestima” Lakićević.

U protivnom je, kako je dodala, ministar radnicima najavio stečaj, kao spasonosno rješenje, iako su iz prethodnog izašli prije dvije godine.

”Ukoliko se ne pojavi partner-investitor, ili država ne donese odluku da pomogne izlazak Rade iz trenutne situacije, upravo kroz pomenuti kredit, situacija je jasna. Fabrika je zastala na pola rekonstrukcije, dugovi prema državi će biti reprogramirani po ponuđenom modelu, tako da Radina situacija nije ni tragična ni nemoguća”, kazala je Lakićević.

Dodaje da nije potrebno opraštanje dugova vlasnicima, nijesu ni u razmatranju radikalne mjere neplaćanja obaveza prema zaposlenima, tako da izgovora nema. “Pitanje je samo da li je sa Radom napravljen neki drugačiji plan i postoji li volja da ovaj privredni subjekt, koji ima sada sve uslove za to, ozdravi. Deklarativno imanje volje za vođenje galimatijas razgovora ne treba nikome. U našem slučaju volja je jednako kredit. I radimo”, poručila je Lakićević.

Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović potpisao je 18. maja prošle godine ugovor o kreditu sa bjelopoljskom firmom vrijedan dva miliona dolara. Državna revizorska institucija (DRI) dva dana prije toga je objavila da Bjelasica

Rada duguje državi skoro pola miliona eura po osnovu koncesija za eksploataciju izvorišta “Čeoče” i da joj je istekao ugovor o koncesiji.

Prema podacima sa posljednje crne liste poreskih obveznika, Bjelasica Rada duguje za poreze 1.033.383 eura, a za poreze i doprinose na plate 1.031.526 eura.

Menadžment fabrike je podnio zahtjev za reprogram poreskog duga.

Na pitanje da li se očekuje gašenje bjelopoljske fabrike mineralne vode Bjelasica Rada, s obzirom na to da kompanija nije dobila kredit iz Abu Dabi fonda, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović je odgovorio da ne bi postavljao takvu tezu, odnosno govorio o njenom gašenju.

“Ta fabrika ne radi dugo vremena, izgubila je koncesiju, odnosno pravo na korišćenje izvorišta mineralne vode u aprilu 2014. godine i ima dugovanja prema zaposlenima”, rekao je Simović nakon sjednice Vlade.

On je rekao da je neophodno da vlasnik fabrike, Eurofond, prije svega riješi ta pitanja, jer su sredstva iz Abu Dabi fonda trebalo da budu iskorišćena za razvoj.

“Razgovarao sam sa zaposlenima i vlasnicima i saopštio im da su očekivanja da se riješe ta prethodna pitanja. Apsurd je imati fabriku sa takvim potencijalom i zaposlene koji žele da rade, a imati toliki deficit u spoljnotrgovinskom bilansu. To je sa aspekta države neodrživo”, kazao je Simović.

On je najavio da će već naredne sedmice posjetiti fabriku i razgovarati sa radnicima i u međuvremenu “nestrpljivo očekivati konkretne odgovore od vlasnika”.

“Ako ne bude tih odgovora postoji alternativna rješenja koja dovode do pokretanja proizvodnje. To je naš cilj”, rekao je Simović.

Lakićević: Prvo nam morate oduzeti fabriku, pa koncesiju

Lakićević je Simoviću odgovorila da fabrika nije izgubila pravo na koncesiju već joj je istekao ugovor.

ž“Na prethodni tender se nijesmo javili jer nam je bio blokiran račun, ali se nije javio ni niko drugi, jer niko, osim nas, nema uslove za to. Valja napomenuti i da je izvorište na parceli, koja je vlasništvo Eurofonda, pa tako, ukoliko se planira oduzimanje koncesije Radi i davanje 'boljem domaćinu', moraće sa valjda, logično, najprije oduzeti fabrika nekim mehanizmom”, kazala je Lakićević.

Prema njenim riječima, to, da li je poslovanje Rade sa trenutnog aspekta održivo, može reći samo neko ko vlada kompletnom finansijskom problematikom Rade, tako da niko, osim menadžmenta Rade ne može dati takvu vrstu informacija ni prognoza.

“Kredit nije namijenjen vraćanju dugova, već razvoju i to stoji u aplikaciji podnesenoj za dobijanje spornih sredstava. A to zna i ministar. Ako ministar ima alternativno rješenje, onda je valjda bio elementarni red i da nam ga saopšti i spasi nas od daljeg propadanja, s obzirom na to da modeli Nostradamus najava nijesu za ozbiljne ljude, kakvim smatram svoje zaposlene i sebe”, zaključila je Lakićević.

Bonus video: