Uprava za bezbjednost hrane: Postoji rizik od prenosa ptičjeg virusa na domaću živinu

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici Uprave su, u cilju bližeg informisanja držaoca živine o preporukama koje treba da sprovode nakon pojave prvog slučaja ptičjeg gripa kod divljih ptica u Crnoj Gori, održali sastanak sa vlasnicima većih živinarskih farmi
1 komentar(a)
Ptičji grip, Foto: Shutterstock
Ptičji grip, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2016. 20:47h

Rizik od prenosa virusa ptičjeg gripa na domaću živinu nije visok, ali ipak postoji, zbog čega je neophodno je da vlasnici živinarskih farmi pojačaju biosigurnosne mjere kako bi se on sveo na najmanju moguću mjeru, upozorili su iz Uprave za bezbjednost hrane.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici Uprave su, u cilju bližeg informisanja držaoca živine o preporukama koje treba da sprovode nakon pojave prvog slučaja ptičjeg gripa kod divljih ptica u Crnoj Gori, održali sastanak sa vlasnicima većih živinarskih farmi.

Navodi se da je sastanku, koji je održan u Danilovgradu, prisustvovalo 25 proizvođača, a držaoci živine su tom prilikom detaljnije upoznati sa potrebom sprovođenja pojačanih preventivnih mjera na farmama živine, kako bi se smanjio rizika od prenosa virusa sa divljih ptica na domaću živinu.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, Vesna Daković i pomoćnica direktora za Sektor veterine u toj upravi, Sunčica Boljević, upoznale su proizvođače sa trenutnom epizootiološkom situacijom po pitanju te bolesti u regionu i Crnoj Gori i načinima širenja.

„Iz Uprave je proizvođačima saopštena i procjena da rizik od prenosa virusa na domaću živinu nije visok, ali da ipak postoji. Iz tog razloga, neophodno je da vlasnici živinarskih farmi u narednom periodu pojačaju biosigurnosne mjere na svojim farmama kako bi se taj rizik sveo na najmanju moguću mjeru“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je držaocima živine kratko predstavljena sama bolest – uzročnik, putevi prenošenja, klinička slika u slučaju pojave bolesti, kao i mjere koje u narednom periodu moraju sprovoditi na svojim farmama, a upoznati su i sa zakonskim okvirom koji je već donešen i usaglašen sa EU propisima u toj oblasti.

Razgovaralo se i o naredbi o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živine, ptica i proizvoda od živine i ptica radi sprječavanja unošenja visoko patogene avijarne influence, koja je na snazi.

Daković je vlasnike farmi upoznala i sa daljim koracima koje preduzimaju Ministarstvo i Uprava, posebno sa Naredbom o zabrani držanja živine na otvorenom prostoru, čije se objavljivanje očekuje narednih dana.

„Farmeri su izrazili zadovoljstvo zbog organizacije sastanka i prilike da se u potpunosti upoznaju sa situacijom, mjerama koje se preduzimaju, posebno preporukama kojih treba da se pridržavaju kako bi spriječili širenje virusa“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, još jednom ponovljeno da nema mjesta panici i da potrošači mogu nesmetano da konzumiraju živinsko meso, jaja i proizvode od živine, kako iz domaće proizvodnje tako i iz uvoza.

„Naravno, ako se ti proizvodi kupuju u registrovanim objektima i potiču od registrovanih proizvođača“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: