Uprava za imovinu „gazduje” nepokretnostima, ali i ugaonom garniturom, medom i rakijom

Uprava za imovinu gazduje sa 103.516 eura u Erste banci, a i pazi na 50.000 kvadrata nekretnina privremeno oduzetih do okončanja pravosudnih procesa
230 pregleda 4 komentar(a)
alkohol, loza, Foto: Shutterstock
alkohol, loza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.08.2018. 18:55h

Pored hrane, pića, automobila, nekretnina, Uprava za imovinu stara se i o 103.516 eura kod Erste banke u Podgorici, koje su privremeno oduzete po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

To stoji u polugodišnjem izvještaju Sektora za upravljanje oduzetom imovinom Uprave, na čijem je čelu Blažo Šaranović. U dokumentu se ne navodi čiji je novac, ali piše da je Viši sud zabranio da ga bilo ko koristi.

Uprava za imovinu je na osnovu rješenja nadležnih sudova za šest mjeseci na upravljanje dobila više nepokretnosti, ali i preko 350 šteka cigareta, više vozila, paketa meda i gaziranih sokova, rakiju šljivu i “meku lozu”, preko sedam tona voća i povrća, ugaonu garnituru,...

Po predlozima SDT i nalozima podgoričkog Višeg suda, Uprava je dobila na gazdovanje nepokretnosti na teritoriji Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Kolašina, Budve i Berana.

Radi se o dva naloga Višeg suda, od 25. i 29. januara, koja tretiraju i privremeno oduzimanje 13 vozila (audi A6, škoda oktavija, BMW 520D, porše kajen, mercedes S, audi Q7, VW tuareg, dva nisana X-trail,...).

50 hiljada kvadrata nepokretnosti u Beranama privremeno je blokirano i dato na upravljanje Upravi. U pitanju su livade, neplodno zemljište, kao i kuće. U Izvještaju piše da je u pitanju KO Berane i KO Buče

Početkom februara, sektor Uprave je, na osnovu rješenja Osnovnog suda u Rožajama, preuzeo više paketa gaziranih sokova i piva, te 18 flaša rakije šljive i “69 komada pamučnih muških trenerki čija je procijenjena vrijednost 345 eura”.

U februaru su još privremeno oduzeta četiri vozila, a u martu jedno vozilo i 5.520 eura.

U aprilu su privremeno oduzeta dva sata (fosil, tisot), narukvica, dvije manžetne, zlatni lanac, prekinuti lančić od platine, četiri mobilna telefona, automobil (golf V), novac u iznosu 2.350 eura, USB, memorijska kartica...

Uprava gazduje i sa više parcela u Podgorici, koje su tada privremeno uduzete, kao i deset vozila. Trajno su konfiskovana dva skutera na vodi.

Sredinom aprila, Uprava je preuzela privremeno oduzetu robu - 7.450 kilograma voća i povrća.

U maju su na čuvanje dobili 570 paklica cigareta, ugaonu garnituru (vrijednosti 150 eura), 136 flaša gaziranih sokova.

Izrečene su i zabrane otuđenja parcela u Dobroti i Budvi, a Uprava je krajem tog mjeseca dobila i 248 paketa etil alkohola, 14 bidona točenog etil alkohola, električni mlin za mljevenje žitarica, 353 šteke cigareta, 1.885 komada razne garderobe.

Početkom juna dobili su lako kvarljivu robu - 26 paketa tegli borovog meda, 13 balona po pet litara “meke lozove rakije”, dva balona po pet litara crnog, a četiri balona bijelog vina...

Privremeno je oduzeto i 150 paketa piva, 81 komad testera parfema, skoro 8.000 komada različite garderobe.

5 tona opojne droge uništeno je u kotlarnici “Javorak MB” u Nikšiću. U pitanju su narkotici oduzeti na osnovu pravosnažnih presuda Višeg suda u Podgorici, piše u dokumentu Uprave

U izvještaju se navodi da je Uprava za imovinu preuzela od MUP-a 146 vozila, a vratila 51.

Evropska unija godinama u izvještajima o napretku Crne Gore opominje na to da je jedan od najozbiljnijih izazova ostvarivanje dobrih rezultata u oblasti finansijskih istraga i odzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, trgovina ljudima, pranje novca.

Prema izvještaju, 17. maja vraćena je imovina Dušku Šariću i Jovici Lončaru, pravosnažno oslobođenima optužbi za pranje novca, i to kako je precizirano “na licu mjesta, predajom ključeva nepokretne i pokretne imovine i izvršenim uvidom u stanje”.

Vraćene su im nepokretnosti, vozila, te građevinske mašine.

Osim Šariću i Lončaru, u martu su vraćene i parcele u Bečićima i Budvi.

Ranije je vraćena i imovina članovima porodice Safeta Kalića, jer tužilaštvo nije dokazalo da su bili umiješani u pranje para.

Bonus video: