Uprava ZIKS-a: Boretu smo dva puta iz jednokrevetne sobe slali u samice - Vijesti.me
"Nema povlašćenih"

Uprava ZIKS-a: Boretu smo dva puta iz jednokrevetne sobe slali u samice

"Po procjeni službe za bezbjednost, Saša Boreta se redovno kontroliše i redovno se obavljaju pretresi prostorije u kojoj boravi"

Saša Boreta
Saša Boreta (Foto: Privatna arhiva)

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), saopštili su da kod njih nema izuzetih i povlašćenih osoba, bilo da se ona nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora.

Iz spuškog zatvora reagovali su na tekst "Za Boretu može i djevojka, telefoni, dvd i televizori", u kome piše da osuđeni za ubistvo inspektora Slavoljuba Šćekića uživa brojne privilegije u pritvoru.

“Vijesti” su objavile da je Boretu u zatvoru više puta posjećivala Podgoričanka Nikolija Nina Lačević, iako je nema u knjigama posjeta, niti joj je Viši sud izdavao odobrenja za posjete tom pritvoreniku
"Po procjeni službe za bezbjednost, Saša Boreta je smješten u jednokrevetnu prostoriju, redovno se kontroliše i redovno se obavljaju pretresi prostorije u kojoj boravi, shodno Pravilniku o bližem načinu izvršavanja pritvora. Prilikom pretresa prostorije u kojoj imenovani boravi, službenici obezbjeđenja pronašli su mobilne telefone i  nakon sprovedenog disciplinskog postupka, ovo lice je disciplinski kažnjeno mjerom upućivanja u samicu u trajanju od 10 dana. Zbog ponovljenog prestupa,  imenovanom je izrečena ponovna disciplinska mjera upućivanja u samicu u trajanju od 15 dana".

Lačevićeva se u Osnovnom sudu u Podgorici sudi zbog zbog nasilničkog ponašanja na štetu A. K. iz Podgorice. Ona je bila jedan od aktera video-snimka na Jutjubu, poznatog kao "Marija Zabjelo"
"Odobrenja za posjetu pritvorenim licima isključivo izdaje nadležni sud, što se u konkretnom slučaju odnosi i na Sašu Boretu. U tekstu koji je predmet našeg demantija, netačan je podatak o posjeti dana 03. 08. 2012. godine, jer se iz evidencije Istražnog zatvora može konstatovati da navedena lica nijesu bila u posjeti, već su to bila druga lica koja se nalaze na odobrenju Višeg suda; nije bilo zamjene lica prilikom posjete, pa o vizuelnom i verbalnom kontaktu iz vašeg teksta ne može biti riječi. Sva lica koja dolaze u posjetu pritvorenim licima na glavnoj prijavnici ZIKS-a pokazuju dozvolu koju izdaje nadležni sud, pokazuju svoj identifikacioni dokument, i obavezno prolaze pretres kako na glavnoj prijavnici ZIKS-a tako i na prijavnici organizacione jedinice, što se evidentira u registru posjeta”, piše u reagovanju iz ZIKS-a.

“Vijesti” su objavile da je Boretu u zatvoru više puta posjećivala Podgoričanka Nikolija Nina Lačević, iako je nema u knjigama posjeta, niti joj je Viši sud izdavao  odobrenja za posjete tom pritvoreniku.

Izvor “Vijesti” dostavio je novinaru nekoliko fotografija Borete iz Istražnog zatvora, među kojima se na jednoj vidi kako ljubi ekran portabl DVD-a, na kome je fotografija Lačević.

“Vijesti” su objavile i da je iz Višeg suda zvanično potvrđeno da je Lačevićeva dobila dozvolu da posjeti pritvorenika A. Z. Tu posjetu, kako je “Vijestima ” rečeno, iskoristila je 3. avgusta 2008.

Pravni zastupnik Borete, beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović, negirao je da je Lačevićeva sa njim ulazila u ZIKS, ističući da je čak i ne poznaje
Dobro obaviješteni izvori “Vijesti”, kazali su da je upravo ta posjeta, kao i mnoge druge, bila paravan kako bi se Lačević sastajala sa Boretom. Ona bi se, navodno, u prostoriji za posjete zamijenila sa osobama koje bi došle da obiđu Boretu.

To je, prema dobrom obaviještenim izvorima “Vijesti”, uradila i kada su Boreti u posjetu dolazili kum S.B. , rođaka J. D. i prijateljica V.Ž.

Sagovornici “Vijesti” su rekli i da niko ne može demantovati njihove tvrdnje, jer se sve da provjeriti.

“Sve se može provjeriti pregledom snimaka nadzornih kamera”, rekao je jedan od njih.

Lačevićeva se u Osnovnom sudu u Podgorici sudi zbog zbog nasilničkog ponašanja na štetu A. K. iz Podgorice. Ona je bila jedan od aktera video-snimka na Jutjubu, poznatog kao "Marija Zabjelo", kada je učestvovala u zlostavljanju, mučenju i neovlašćenom fotografisanju A. B. iz Beograda.

Vanzemaljci, Nina i Merlin Monro

Pravni zastupnik Borete, beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović, negirao je da je Lačevićeva sa njim ulazila u ZIKS, ističući da je čak i ne poznaje.

"Izvori koji vam prenose takvu vrstu informacija bi morali da znaju da su sve posjete ZIKS-u evidentirane - kad ko dolazi, kako i na koji način. Ne da me pretresaju na ulazu u ZIKS, nego kao i svi ostali branioci prolazim kroz sve moguće detektore. Ta osoba, Nikoleta, ne znam kako se preziva, prvi put čujem za neku takvu osobu. Pretendujem na to da sam ozbiljan čovjek i da ozbiljno radim posao kojim se bavim“, rekao je Ognjanović.

Kazao je da informacije koje su „Vijesti“ objavile, “ne diraju” njega, već ZIKS.

"Ovo nije na moj račun. Ovo je nešto što je prilično nisko i prljavo, ali u najvećoj mjeri bi bilo na račun ljudi iz ZIKS-a. Zamislite da ja nekoga uvodim u prostorije ZIKS-a na posjete, a ne znam ko je to. Djeluje li vam to logično i izvodljivo“, pitao je Ognjanović.

Na konstataciju da je sve nemoguće, rekao je:

“Ako znate da je sve moguće, vi slobodno pište da je u Crnoj Gori sve moguće. Jeste, bio sam u zatvoru sa tri vanzemaljca i bila je Merilin Monro sa mnom“, kazao je advokat.