Upravni odbor UCG u utorak o inicijativi za smjenu Vojvodić

U saopštenju koje potpisuju predsjednik i potpredsjednik UO, Duško Bjelica i Miran Begić, navodi se da je sjutrašnja sjednica UO zakazana u skladu sa procedurom propisanom članom 55 Statuta UCG
161 pregleda 13 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.10.2017. 14:02h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UOUCG) sjutra će donijeti odluku o inicijativi za razrješenje rektorke Univerziteta Radmile Vojvodić, saopšteno je iz tog tijela.

U saopštenju koje potpisuju predsjednik i potpredsjednik UO, Duško Bjelica i Miran Begić, navodi se da je sjutrašnja sjednica UO zakazana u skladu sa procedurom propisanom članom 55 Statuta UCG.

Oni su podsjetili da procedura propisana tim članom podrazumijeva izjašnjenje rektorke.

"Kao što je poznato, rektorka je i putem medija upoznala širu javnost sa svojim mišljenjem o Inicijativi i na navedeni način dala izjašnjenje", kaže se u saopštenju.

Sjednica Senata Univerziteta Crne Gore (UCG), na kojoj je danas trebalo da se raspravlja o inicijativi za smjenu rektorke Radmile Vojvodić, danas nije održana, jer nije došla većina članova tog tijela.

Navodi se da je istim članom Statuta propisano da se o inicijativi izjašnjava Senat Univerziteta, čija sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

"Imajući u vidu činjenicu da je sjednica Senata bila zakazana, i da su članovi tog organa imali mogućnost da pristupe sjednici i izjasne se o Inicijativi, što nijesu učinili, stekli su se uslovi da se zakaže sjednica UOUCG, koji će u punom kapacitetu donijeti odluku po predloženoj inicijativi", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, s obzirom na to da je članom 24 Statuta UCG propisano da UO bira i razrješava rektora, "a uzimajući u obzir prethodno sprovedenu proceduru, u skladu sa Statutom, nema sumnje da su se stekli uslovi da UO zasijeda i odluči o predloženom dnevnom redu".

"Nema mjesta pravnom tumačenju u kome bi se prioritet davao izjašnjenju Senata, s obzirom na to da je nadležnost UO jasno propisana, a prethodno je ispoštovana Statutom propisana procedura", poručili su iz UO.

U suprotnom bi se, kako su pojasnili, stvorili uslovi da rektor neodređen broj puta može zakazivati sjednicu ukoliko se kvorum za održavanje ne bi postigao, što bi vodilo neopravdanom odugovlačenju postupka, odnosno zloupotrebi prava propisanih Statutom.

Iz UO su podsjetili da je inicijativu o razrješenju podržalo 12 članova tog tijela pri čemu je, kako su naveli, od posebnog značaja podrška koju su Inicijativi dali predstavnici Studentskog parlamenta, "dok Senat, koji je zakazala rektorka, nije imao potreban kvorum, što dovoljno govori i o mišljenju tog akademskog tijela po ovom pitanju".

"Ne želimo da preujidiciramo ishod glasanja i donošenja odluka na sjutrašnjoj sjednici, ali je sigurno da će UO UCG zasijedati i odlučivati u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i sa potpunim pravnim utemeljenjima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: