Uprkos vjetru, na vrhu Hajle 130 planinara

66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2015. 21:20h

Osamnaesti memorijal "Safet Mavrić Ćako" uprkos lošim vremenskim uslovima, na planini Hajli okupio je oko 300 planinara iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Njemačke...

Izuzetno loši vrmenski uslovi, uzrokovani ledenom mećavom, ipak, nijesu spriječili oko 130 iskusnih planinara da se domognu vrha planine, visokog 2.403 metra.

Semir Kardović, vodič uspona i član rožajskog PSK Hajla kazao je da je ovo bio najrizičniji od svih dosadašnjih memorijala.

"Pored teškoća koje smo imali sa snijegom veoma teškim za prćenje, i na pojedinim mjestima dubokim i preko pojasa, ja i kolega Zulfikar Kurtagić odlučili smo da pokušamo da izvedemo grupu od oko 180 planinara na vrh”, kazao je Kardović, dodajući da ih je na grebenu dočekala još jedna poteškoća - jak vjetar.

"Sve je bilo u redu dok nismo došli do nadomak vrha gdje je i poginuo naš prijatelj Ćako, to je dio grebena širok svega dva i dugačak 30-ak metara. Pola ekipe prošlo je bez problema kada je vjetar pojačao i imao veoma jake udare. Postavio sam osiguravajuće uže za većinu koja je prošla, a za ostatak obustavio dalje napredovanje iako je vrh bio udaljen svega 200 metara", kazao je on, dodajući da su uprkos svemu svi učesnici pohoda sigurni stigli do doma "Grope" i katuna u selu Bandžov.

Galerija

Bonus video: