URA: Dok se Vuković i MORT prave ludi, kreće novo betoniranje ispod Ljubovića

U Građanskom pokretu URA još jednom pozivaju gradonačelnika Vukovića i nadležno Ministarstvo, da zabrane gradnju na navedenom prostoru i pokrenu proceduru hitnog mijenjanja tog planskog dokumenta
2824 pregleda 3 komentar(a)
Prostor između četiri zgrade na kome se gradi novi stambeni objekat, Foto: URA
Prostor između četiri zgrade na kome se gradi novi stambeni objekat, Foto: URA

Građanski pokret URA saopštio je da "iako brojni zabrinuti građani i podgorička URA mjesecima traže da Glavni grad i Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) preduzmu hitne mjere i zaustave gradnju novog stambeno-poslovnog objekta na prostoru između četiri ranije izrađene zgrade ispod Ljubovića, gradonačelnik Ivan Vuković nije preduzeo bilo kakve radnje, zbog čega se ovih dana na tom prostoru inteziviraju pripreme za gradnju."

U Građanskom pokretu URA još jednom pozivaju gradonačelnika Vukovića i nadležno Ministarstvo, da zabrane gradnju na navedenom prostoru i pokrenu proceduru hitnog mijenjanja tog planskog dokumenta.

“Dok se gradonačelnik Vuković i MORT prave ludi, investitor uveliko priprema teren za izvođenje radova. To se činilo čak i tokom praznika, a pred očima nadležnih inspekcijskih organa, kako bi se u što kraćem roku krenulo sa izgradnjom objekta. Sve to dešava se u zahvatu katastrofalnog i davno prevaziđenog DUP-a, koji raznim mahinacijama i vještačkim zakonskim rupama važi još od 2009. godine, zbog čega podgorička javnost i građani/ke duže od decenije nisu bili u mogućnosti da utiču na njegove izmjene. Svima je jasno da je Glavnom gradu lakše da “zažmuri” na plan koji je sam donosio, a čijom realizacijom se narušava kvalitet života stanara/ki tog prostora, zbog čega se godinama odlaže i izbjegava mijenjanje tog izuzetno štetnog planskog dokumenta”, ukazala je podgorička URA.

Podgorička URA podsjeća da se, kao u slučaju zabrane gradnje na brdu Gorica, i navedeno područje “može zaštititi u saradnji Glavnog grada i MORT-a kroz donošenje odluke o zabrani gradnje”, ali da je i jednima i drugima lakše da ne čine ništa dok investitor ne završi započete radove.

Zgrada Ljubović
Radovi na izgradnji zgrade(Foto: URA)

“Prosto je nevjerovatno da se jedan od najljepših djelova naše Podgorice, na padinama brda Ljubović i na prostoru Zabjela, godinama bespovratno uništava, betonira i devastira. Ako Glavni grad od 2009. godine nije u stanju da primijeti način na koji javni i zajednički prostor propada zbog intenzivne, a pravilima struke i zdravog razuma protivne gradnje, onda neka poslušaju građane koji tu žive – a čiji stanovi iz godine u godinu postaju sve mračniji zbog novih stambenih zgrada koje u komšiluku niču, na svega par metara od njihovih prozora, umjesto drvoreda i trotoara. To samo potvrđuje da se ovaj plan davno morao mijenjati, a da gradska uprava godinama svjesno žmuri i dopušta devastaciju prostora, zarad kratkoročnog profita od komunalnog opremanja zemljišta”, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Podgorička URA je opet pozvala gradonačelnika Ivana Vukovića i funkcionerku Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) Draganu Čenić, da pokrenu procedure zabranu gradnje, kako bi se “kroz kasnije donošenje Plana generalne regulacije taj prostor mogao i konačno zaštititi”.

“Jer je svako dalje ćutanje samo ohrabrivanje nastavka agresivne urbanizacije, sa sramotnim rasporedom objekata i bez poštovanja pravila struke o orijentaciji objekata, rastojanju, opremanju prostora između objekata i brojnih drugih obavezujućih parametara. Ukoliko ne budemo djelovali odmah, navedeni prostor će biti trajno i bespovratno devastiran, a kvalitet života građana tog dijela grada će biti degradiran”, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Bonus video: