URA Herceg Novi: U preduzeću Čistoća vrši se zloupotreba službenog položaja

"Kao što smo već saopštili radi se o zapošljavanju sa partijskim preporukama o čemu postoje čvrsti dokazi"
2065 pregleda 7 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Građanski pokret URA
Sa konferencije za novinare, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 13.09.2019. 16:09h

Polazeći od činjenice da nije bilo nikakve reakcije opštinske vlasti na našu kritiku zbog kršenja koalicionog sporazuma, kao i činjenice da menadžment “Čistoće” očigledno za sve što radi ima podršku te vlasti, opštinskom odboru URE ostaje obraćanje javnosti kao jedina mogućnost da ukažemo na očigledne neregularnosti, saopšteno je danas na pres konferenciji ove partije u Herceg Novom.

Objašnjavaju da su u pitanju propusti izvršne funkcije koji se mogu kvalifikovati kao zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i zloupotreba ovlašćenja u privredi.

“Direktor “Čistoće” je zaposlio više desetina radnika bez odobrenja Odbora direktora kršeći odluku odbora o zabrani zapošljavanja. Kao što smo već saopštili radi se o zapošljavanju sa partijskim preporukama o čemu postoje čvrsti dokazi. Većinu tih mjesta (šoferi,mehaničari) menadžment naziva u svom saopštenju “nepoželjnim”, što dovoljno govori o njihovoj percepciji profesionalnosti i digniteta svih zaposlenih. Veći broj novozaposlenih je obavljao poslove danima nakon isteka ugovora prije produžetka istoga što je primjer nezakonitog i nesavjesnog rada izvršne funkcije”, istakli su na pres konferenciji URE u Herceg Novom predsjednik odbora te partije Nikola Radman i nedavno smijenjeni predsjednik Borda direktora “Čistoće” Milovan Mišo Baždar.

Navode i da je direktor preduzeća, suprotno zahtjevima odbora odbijao da fakturiše izvršene radove "Čistoće" u kalendarskoj 2018. godini na čišćenju obalnog pojasa u iznosu većem od 150.000 eura "i time svjesno doveo u pitanje zakonski prihod preduzeća a što ni do danas nije regulisano".

"Ipak, posebno teška neregularnost i zloupotreba službenog položaja je slučaj "deponija otpada" na lokaciji Tisove grede. Taj posao je prema ugovorima sa izvođačem na bazi javnog poziva vrijednosti između 150-200.000 eura godišnje. Naročito posljednji ugovor sa d.o.o. “RR-Ivović Company” iz Herceg Novog od 04.04.2019. je primjer kršenja opštinske Odluke o načinu privremenog skladištenja komunalnog otpada i uslovima zaštite životne sredine. U tom ugovoru direktor izbacuje elemente propisane u članu 9.navedene opštinske odluke i unosi proizvoljno sasvim drugačije elemente”, kazali su oni.

Pojasnili su da umjesto odnosa između komunalnog otpada i zemljanog materijala u volumenu 2 prema 1, ugovara se odnos težinski u tonama 2 prema 1.

"Obzirom na to da kom. otpad ima prosječno veliki volumen a malu težinu ovakva izmjena je omogućila izvođaču da za iste pare (7 eura po toni otpada) zastire otpad sa 4-5 puta manje zemljanog materijala. Time je omogućeno protivpravno sticanje materijalne koristi izvođaču na štetu preduzeća I Opštine u visini više desetina hiljada eura. Posljedica je i značajno povećanje rizika od ekoloških zagađenja I požara na dugi niz godina. Tako je na deponovanih cca 2.600 tona otpada (9.500 kubika) u avgustu trebalo razastrijeti preko 3.000 kubika zemlje, umjesto 670 kubika koliko je izvođač uradio”, napomenuli su iz URE u Herceg Novom.

Napominju i da je suprotno Ugovoru i zahtjevu odbora nepravovremeno izdato rješenje o nadzoru licu iz “Čistoće”.

“Takođe je ozbiljno pitanje kako je izgrađen pristupni put do dijela deponije preko parcele u vlasništvu izvođača (cca 18.000 eura). Gdin Baždar je uz podršku odbora na prošloj sjednici sredinom augusta odbio predlog direktora da se raspiše novi tender radi nastavka ovakve saradnje i zakazao tematsku sjednicu za 02.09.2019. o kojoj je pismeno obavijestio predsjednika Opštine i nadležnog sekretara. Cilj sjednice je bio da se razjasne neregularnosti i da Baždar predstavi novi model sanacije u skladu sa zakonom a uz ogromnu uštedu u troškovima sanacije. Na sjednicu nije niko došao niti dao bilo kakav odgovor osim što je Baždar smijenjen tri dana ranije”, zaključili su oni.

Bonus video: