URA i CIVIS: Mugoša oštetio Crnu Goru za 200 respiratora

"Za iznos od 4,54 miliona eura koliko će građani platiti shodno presudi iz Strazbura mogli smo nabaviti više od 12 miliona zaštitnih maski i to po aktuelnim uvećanim cijenama ili uvesti više od 2 miliona litara medicinskog alkohola oslobođenog od akcize
9954 pregleda 9 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Miomir Mugoša, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je zahtjev kompanije KIPS za revizijom presude čime je ona postala pravosnažna i po njoj Crna Gora ima obavezu da isplati preduzeću KIPS 4,54 miliona eura na ime izgubljene dobiti.

"Možemo reći da je Crna Gora i dobro prošla ako imamo u vidu da je konačna šteta po budžet i građane mogla biti mnogo veća. Nažalost bahato, drsko i nezakonito inaćenje visokog funkcionera DPS-a platiće svi građani Crne Gore", navode u zajedničkom saopštenju Građanski pokret URA i Savez građana CIVIS.

Oni podsjećaju da, ako se uz aferu "KIPS" dodaju i druge Mugošine afere poput "KAP-a", "Bazara", "Carina", izgubljenih radnih sporova, onda će se konačna šteta po budžet i građane mjeriti desetinama miliona eura.

"Za iznos od 4,54 miliona eura koliko će građani platiti shodno presudi iz Strazbura moglo se nabaviti 200 novih respiratora za zdravstvene ustanove u Crnoj Gori. Za ovaj iznos mogli smo nabaviti više od 12 miliona zaštitnih maski i to po aktuelnim uvećanim cijenama ili uvesti više od 2 miliona litara medicinskog alkohola oslobođenog od akcize. Osim toga za iznos od 4,54 miliona mogla se napraviti i opremiti nova zgrada Klinke za infektivne bolesti što bi za našu državu bilo veoma značajno ako znamo da je trenutna klinika u veoma lošem stanju. Da smo 4,5 miliona eura uložili u zdravstveni sistem Crna Gora bi mnogo spremnije dočekala pandemiju korona virusa.Umjesto neke od ovih stavki građani plaćaju bahatost jednog čovjeka koji je u jednom periodu bio i ministar zdravlja". ističu u URI I CIVISU.

Oni podsjećaju javnost da su u novembru 2019. godine podnijeli krivičnu prijavu protiv Miomira Mugoše, bivšeg DPS-ovog gradonačelnika Glavnog grada u više mandata zbog sumnje da je protivpravnim korišćenjem službenog položaja i prekoračenjem granica ovlašćenja državu oštetio za najmanje četiri miliona i 535 hiljada eura.

"Po našim informacijama ova krivična prijava je još u procesu izviđaja od strane nadležnih tužioca. Smatramo da je ovdje sve jasno i dokazano presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Imajući u vidu sve navedeno pitamo vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića zbog čega još nije podignuta optužnica protiv Mugoše u ovom predmetu", pitaju se na kraju saopštenja.

Bonus video: