URA: Niko ne može protiv građana, zaštita Gorice je zajednička pobjeda - Vijesti.me
ZADOVOLJNI ŠTO JE DOŠLO DO ZABRANE GRADNJE

URA: Niko ne može protiv građana, zaštita Gorice je zajednička pobjeda

Ta odluka gradske uprave uslijedila je nakon više inicijativa i javnih poziva Građanskog pokreta URA da se brdo Gorica zaštiti i da mu se dodijeli stepen zaštićenog prirodnog dobra, šta su juče i danas podržali najviši evropski zvaničnici iz pokreta Evropskih zelenih i fondacije Hanrih Bel

Luka Rakčević
Luka Rakčević (Foto: GP URA)

Podgorička URA pozdravila je današnju odluku Glavnog grada da zaustavi svu gradnju na brdu Gorica.

Ta odluka gradske uprave uslijedila je nakon više inicijativa i javnih poziva Građanskog pokreta URA da se brdo Gorica zaštiti i da mu se dodijeli stepen zaštićenog prirodnog dobra, šta su juče i danas podržali najviši evropski zvaničnici iz pokreta Evropskih zelenih i fondacije Hanrih Bel. 

“Pozdravljamo današnju odluku i vjerujemo da će ona biti samo početak aktivnosti koje su neophodne kako bi se naša Gorica i trajno zaštitila. Zadovoljni smo što je, nakon našeg višemjesečnog insistiranja, došlo do zabranje gradnje i vjerujemo da će Skupština Glavnog grada usvojiti naš predlog da Gorica konačno dobije status zaštićenog prirodnog dobra. Odnos prema Gorici, ali i drugim djelovima našeg grada, mora biti radikalno drugačiji i bolji, pa će ova pobjeda biti podstrek svim daljim i jednako važnim lokalnim borbama”, ukazao je predsjednik odborničkog kluba “Podgorička URA – Pravo na grad!” Luka Rakčević.  

Inicijativu pokreta URA ranije je podržao kopredsjedavajući pokreta Evropskih zelenih i poslanik u Evropskom parlamentu (EP) Tomas Vajc, koji je kazao da se “brdo Gorica mora zaštititi od divlje i nekontrolisane urbanizacije, koja uništava Podgoricu”. 

Šef za Balkan fondacije Hajnrih Bel Simon Ilse, takođe je ocijenio da je “inicijativa Građanskog pokreta URA dobra i neophodna, kako bi se Gorica trajno zaštitila i kako bi se Podgorica valjano odužila svom simbolu, kome duguje ime”.  Rakčević ne krije zadovoljstvo raspletom situacije i zabranom gradnje, ali ističe da borba za zelenu Podgoricu ne smije stati i da “svi građani, koji vole ovaj grad, moraju dati svoj doprinos tom plemenitom cilju”.  

“Pitanje kakvu Podgoricu želimo, nužno znači i pitanje: kakvi ljudi hoćemo da budemo, jer je izgled našeg Grada ujedno i ogledalo našeg karaktera. Zbog toga današnja pobjeda na Gorici mora dati zamah drugim lokalnim borbama, protiv betoniranja Njegoševog parka, Kasarne Morača, Bloka V i drugih važnih djelova našeg grada. Poražavajuća činjenica da Podgorica u periodu od 2013. do 2025. godine ostaje bez preko milion i po kvadrata zelenih površina nam mora biti motiv, da odlučno podignemo glas protiv svake devastacije i svakog lošeg plana, kojim dobijaju privilegovani investitori, a gube svi građani. Ovo je NAŠ grad. I pobijedićemo!”, ukazao je Rakčević.


Vidi sve komentare