URA: Opština Kotor nakon požara na Lovanji obezbjedila smještaj za preko 20 ljudi

Nakon požara naselje Lovanja posjetile potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov, sekretarka za kulturu sport i društvene djelatnosti Jelena Vukasović i odbornica GP URA Adela Barba zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad – područne jedinice Kotor
280 pregleda 1 komentar(a)
Ljiljana Popović Moškov, naselje Lovanja, Foto: Građanski pokret URA
Ljiljana Popović Moškov, naselje Lovanja, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 24.11.2018. 09:53h

Predstavnici Opštine Kotor nakon požara na Lovanji, u kojem je sedam porodica ostalo bez krova nad glavom, izašli su na teren i nakon jednog dana obezbjedili smještaj za preko 20 ljudi romske nacionalnosti, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Oni su dodali da su dan nakon požara naselje Lovanja posjetile potpredsjednica Opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov, sekretarka za kulturu sport i društvene djelatnosti Jelena Vukasović i odbornica GP URA Adela Barba zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad – područne jedinice Kotor.

"U razgovoru sa tamošnjim stanovnicima dogovorili su koji je najbolji vid pomoći nastradalim porodicama. Već narednog dana Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti organizovao je akciju dodjele pomoći zajedno sa Crvenim krstom Kotora, organizacijom Karitas i tom prilikom je porodicama uručena pomoć u vidu 20 paketa garderobe (jakne, majice, dukserice, trenerke, farmerke, roba za bebe i igračke), tri paketa prehrambenih proizvoda (ulje, šećer, brašno, tjestenina, supe), paket sredstava za higijenu (šamponi, sapuni...) i dva paketa obuće", navode iz Građanskog pokreta URA Kotor.

Ističu da je 20. novembra (nakon poplava u opštini Kotor) Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti u saradnji sa Službom zaštite i spašavanja Kotor sa lokacije Lovanja izmjestio tri romske porodice i smjestio ih u prostor Doma kulture u Škaljarima.

"U Opštini je formiran krizni štab, a evakuisane građane je dočekala sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Jelena Vukasović. Uz koordinaciju opštinskog štaba, brzom akcijom Karitasa dopremljeno je dvadesetak dušeka i znatno više ćebadi. Večeru je tom prilikom obezbijedio Studentski dom Spasić - Mašera, sokove, mlijeko i čaj obezbijedio je Resursni centar za sluh i govor dok se Mjesna zajednica Škaljari potrudila da evakuisanima prostor bude uslovniji uz korišćenje mokrog čvora", istakli su oni.

iz kotorske URE ukazuju da su dvoje djece sa ozbiljnim oboljenjima tom prilikom ostala bez terapije, a da su zalaganjem opštinskih služba prevezena na pregled, najprije u Hitnu pomoć Doma zdravlja, a potom dežurnom pedijatru da bi na kraju bila hospitalizovana na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru.

"Zahvaljujemo se i građanima Škaljara koji su sampinicijativno donosili garderobu i pokrivače unesrećenim ljudima evakuisanim iz naselja Lovanja. Krizni štab iskoordinirao je i dogovorio da narednih dana službenici Komunalne inspekcije dopremaju obroke porodicama koje će se spremati u Studentskom domu, Resursnom centru i dječijim vrtićima", naveli su iz kotorske URE.

Zaključuju i da će Opština Kotor u narednim danima iznaći način da se ljudima koji su ostali bez krova nad glavom obezbjede primjereni i adekvatan smještaj.

Bonus video: