URA: Pod plaštom reformi, privatizuju Univerzitet

Član Glavnog odbora pokreta URA Mileta Radovanić naveo je da “bez veće transparentnosti, javno dostupnih finansijskih izvještaja i izvještaja eksternih evaluacija, nema normalnog, zdravog i dugoročno održivog visokog obrazovanja“
50 pregleda 2 komentar(a)
Suada Zoronjić, Mleta Radovanić, Foto: URA
Suada Zoronjić, Mleta Radovanić, Foto: URA
Ažurirano: 04.06.2017. 18:08h

Planiranim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, koje podrazumijevaju obesmišljavanje postojećeg Savjeta za visoko obrazovanje i formiranje Agencije, koja bi imala neuporedivo šira ovlašćenja a čiji izbor bi direktno vršila Vlada - je korak ka još većoj politizaciji i centralizaciji crnogorskog obrazovnog Sistema, istakla je potpredsjednica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić, na danas održanoj pres konferenciji.

“Zbog davanja toliko širokih ovlašćenja Agenciji, postojeći Savjet za visoko obrazovanje bi izgubio suštinsku ulogu i bio sveden na beznačajni i suvišni dekor. Dok bi, sa druge strane, Vlada Crne Gore, na predlog resornog ministarstva, birala sastav nove Agencije po svima poznatim kriterijumima: političkoj podobnosti, neznanju i dobrovoljnom saučesništvu“, istakla je Zoronjić.

Ona je navela da se “kroz obesmišljavanje eksterne evaluacije, planiranim izmjenama Zakona predviđa i smanjenje kriterijuma za neophodnu reakreditaciju, šta je samo uvod u konačno privatizovanje i gašenje degradiranog državnog univerziteta“.

“Odnosno, ovim izmjenama se stiču svi preduslovi da najviši funkcioneri DPS-a, na svojim privatnim fakultetima - otimaju tuđe studijske programe, poput aktuelne Elektrotehnike, popunjavajući svoj nastavni program suvišnim i za struku - beznačajnim predmetima, kako bi privukli studente i maksimalizovali svoj profit“, istakla je Zoronjić.

Zoronjić je, na kraju, imala poruku i za građane.

“Dragi građani Crne Gore, aktuelna vlast vas je iznevjerila. Uništila je obrazovni sistem, obezvrijedila fakultetske diplome i ostavila Vašu djecu da bespomoćno čekaju na birou rada. Zbog toga, svi zajedno, moramo promijeniti takvu politiku. Znam da izgleda teško. Ali, ne smijemo sjedjeti skrštenih ruku dok trajno uništavaju našu zemlju i budućnost naše djece. Zajedno, moramo pokušati“, navela je Zoronjić.

Član Glavnog odbora pokreta URA Mileta Radovanić naveo je da “bez veće transparentnosti, javno dostupnih finansijskih izvještaja i izvještaja eksternih evaluacija, nema normalnog, zdravog i dugoročno održivog visokog obrazovanja“.

“Svako odgovorno društvo pažljivo prati razvoj i rad svojih obrzovnih institucija, jer je mjera njihove nezavisnosti i kvaliteta, mjera slobode i prosperiteta koje to društvo posjeduje. Ukoliko dozvolimo da crnogorski fakulteti ostanu bastioni netransparentnosti, finansijskih malverzacija i neslobode, dugoročno ugrožavamo budućnost Crne Gore i svih njenih građana“, istakao je Radovanić.

On je naveo da je “država istinski slobodna, kada posjeduje obrazovane i prosvijećene građane, a društvo je istinski održivo, ukoliko kao kriterijume postavlja znanje, poštenje i stručnost, a ne sebičnost i političku podobnost“.

“Neozbiljno je kretati u reformu - za koju ne znamo koliko će koštati. Konsultacije i javna rasprava su završeni za nepuna tri mjeseca, pa izgleda da se predstavnicima vlasti žuri sa otpočinjanjem reforme. Jedini motiv za ovako nešto nalazimo u političkom inženjeringu. Odnosno, implementacija reforme kreće od nove školske godine, od septembra – dok promjene - koje su planirane reformom - previđaju zapošljavanje nastavnog kadra, prilikom čijeg zapošljavanja će se očigledno, kao i do sada, strogo voditi računa o partijskog pripadnosti kandidata na konkursu. A stepen centralizacije obrazovnog sistema je još vidljiviji, ukoliko svemu dodamo diskreciono pravo ministra da postavlja i razrješava direktore škola“, istakao je Radovanić.

Bonus video: